عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه حکومت افغانستان با استناد به مخالفت برخی کمیشنران کمیسیون مستقل انتخابات مبنی بر نصب استیکر در کاپی تذکرههای کاغذی رأیدهندگان، هرگونه تهدید و اعمال فشار بر کمیشنران انتخاباتی را غیرقانونی خواند.
آقای عبدالله، که در نشست شورای وزیران صحبت میکرد، گفت که مسأله نصب استیکر در کاپی تذکرههای کاغذی رأیدهندگان، طرح پیشنهادیی بود تا رأیدهندگان از تهدیدها مصؤون باشند، اما زمانی که از نظر چهار کمیشنر کمیسیون انتخابات، این کار از لحاظ حقوقی و قانونی، ناممکن است؛ جایی برای بحث باقی نمیماند.
او گفت "کمیسیون مستقل انتخابات؛ کمیسیون مستقل است و مسؤولیت دارد به برگزاری انتخابات، ما مسؤولیت داریم که زمینهسازی کنیم برای تأمین امنیت انتخابات، ایجاد تسهیلاتی که لازم است، بدون مداخله، بدون فشار، بدون تهدید؛ تهدید به استعفا در کمیسیون انتخابات!...این قابل قبول نیست، این اصلاً پروسه را میبرد به یکجای دیگر...".
رئیس اجرائیه افغانستان، تأکید کرد که نصب استیکر در کاپی تذکره رأیدهندگان نباید ابزاری برای تهدید کمیسیون مستقل انتخابات باشد؛ چون به باور وی، این مسأله پایان نقطۀ پروسۀ مردمسالاری است.
آقای عبدالله، گفت "اعضای کمیسیون امروز شکایت دارند که تحت تهدید استند و تحت فشار مسایل بر ایشان تحمیل میشود".
کمیسیون انتخابات، تصمیم گرفته است که به خاطر جلوگیری از تهدیدشدن رأیدهندگان، استیکر در کاپی تذکره نصب گردد؛ اما در واکنش به این تصمیم، روز گذشته وسیمه بادغیسی، ملیحه حسن، معاذالله دولتی و عبدالقادر قریشی، کمیشنران این کمیسیون آن را خلاف قانون خواندند.
به باور این کمیشنران، نظر به قانون انتخابات، این كميسيون نمیتواند در جريان روند انتخابات طرزالعملهای مربوط به انتخابات را تعدیل کند.
همچنان، شهلا حق، سرپرست دارالانشای کمیسیون انتخابات، به همین دلیل از سمتاش استعفا داد.
اما هارون چخانسوری، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، ساعاتی پس از نشر سخنان آقای عبدالله، در نشست خبری گفت که رئیس جمهور به استقلال کمیسیون انتخابات احترام میگذارد و مداخله را هم اجازه نمیدهد.
به گفتۀ وی، نصب استیکر در کاپی تذکره را برای اولین بار رئیس اجرائیه به خاطر حفظ مصؤونیت رأیدهندگان مطرح ساخت که پس از بحث کمیتۀ تخنیکی، تصویب شد که رأیدهندگان در نصب استیکر در تذکره یا کاپی آن اختیار دارند؛ ولی هنگام ثبت نام و رأیدهی باید اصل تذکره را با خود داشته باشند.
او در خصوص تهدیدشدن کمیشنران به استعفا گفت "جرائت اداری و اخلاقی را داشته باشند، کسانی که این تشویشها را دارند، بیایند همراه مردم افغانستان شریک کنند، در جلسه میآیند یک چیز میگویند، در بیرون از جلسه اتهامات و شایعات دیگری میشود".
سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، از سیاستمداران، احزاب و مقامهای بلندپایه خواست که هنگام اظهارات شان، همواره منافع ملی را در نظر داشته باشند.
وضعیت امنیتی
عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه افغانستان اعتراف کرد که سران حکومت و نهادهای مسؤول امنیتی در بخش رسیدگی به قربانیان، زخمیان و نیازمندیهای نیروهای مردمی ناکام بوده اند.
او گفت که نهادهای امنیتی از حمایت قوی مردم که از حکومت به دفاع ایستاده میشوند، به صورت درست استفاده نتوانسته اند.
همچنان آقای عبدالله، با اشاره به ناامنیها در ولایات بغلان، کندز، فاریاب، بدخشان، زابل، فراه و برخی ولایتهای دیگر گفت "در چندین روز گذشته یک جلسه شورای امنیت ملی را ما شاهد نبودیم، یک جلسه سرقوماندانی اعلی را شاهد نبودیم، در عین حال، هر روز تلفات؛ قتل عام شده مردم افغانستان، نیروهای امنیتی را ما به کشتار دادیم، کی مسؤول است؟ بیایید به مردم جواب دهیم".
رئیس اجرائیه افغانستان، از مقاومت نیروهای مردمی در برابر حملات گروه طالبان در برخی ولایات تقدیر کرد؛ اما اعتراف کرد "صدها نفر تلفات، افراد بینام و نشان، در دفاع از همین دولت، از همین حکومت در گوشههای مختلف افغانستان قرار دارند؛ اما هنوز ما که همه مسؤول استیم، هنوز هم غم شهید، زخمی و آواره و در به در شان را خورده نتوانسته ایم".
آقای عبدالله، با توجه به شدت ناامنیها گفت که به نقطهای رسیده است تا در قبال قضایا یک موضع واضح و روشن بگیرد.
این انتقادهای عبدالله در حالی است که خود بخشی از حکومت است و وزیر داخلۀ افغانستان از تکت انتخاباتی وی به سمت این وزارت رسیده است.