دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) گفته است که ۱.۲ میلیون متر مربع زمین در ۲۶۲ ولسوالی افغانستان که در نزدیکی مراکز آموزشی و مخازن آب قرار دارند، با ماین و مهمات منفجر ناشده آلوده است.
اوچا ناوقت یکشنبه ۲۱ جولای (۳۱ سرطان) با نشر گزارش گفته است که از جنوری تا ماه جون سال روان میلادی تلفات ۲۹۲ غیرنظامی افغان را در اثر انفجار مهمات منفجرناشده ثبت کرده که ۸۸ درصد آنان کودکان بوده اند.
این اداره ملل متحد با بیان اینکه از هر ده نفر قربانی مواد منفجر ناشده، ده تن کودکان بوده اند، گفته است: " تقریباً ۵۰ درصد از تلفات در هنگام بازی کودکان و ۱۵ درصد در هنگام جمع آوری آهنپارهها رخ داده است".
به گفتۀ اوچا، بر اساس آخرین ارزیابی که بین اگست ۲۰۲۱ تا می ۲۰۲۳ صورت گرفته، انفجار مهمات منفلق ناشده دومین عامل اصلی تلفات غیرنظامیان در افغانستان است.
بر اساس این ارزیابی، ۱۴۰۱ مورد تلفات غیرنظامیان بین جنوری ۲۰۲۲ تا فبروری ۲۰۲۴ به وقوع پیوست که ۸۶ درصد قربانیان کودکان بودند.
همچنان در گزارش اوچا آمده است که مهمات منفجر ناشده نه تنها سلامت جسمی و روانی مردم را تهدید میکند، بلکه سبب محدودیت استفاده از زمین و مانع توسعه میشود.
گزارش گفته است که مهمات منفجر ناشده "تهدید خاص برای افراد وابسته به معیشت مبتنی بر زراعت، مانند دهقانان، چوپانان و گلهداران، پناهندگان، مهاجران آسیبپذیر و جمعیت عودتکننده است."
بر بنیاد گزارش دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد، افغانستان یکی از کشورهایی است که به شدت با ماینها و مواد منفجرۀ باقیمانده از جنگ آلوده است که به طور قابل توجهی سیر این کشور به سوی بازیابی و ثبات را مختل میکند.
ملل متحد گفته است که از سال ۱۹۸۹ به این طرف ۴۵هزار شهروند افغانستان - ماهانه ۱۱۰ نفر - در اثر ماینهای کارگذاریشده و بقایای مواد منفجره ناشدۀ جنگ قربانی شده اند.
کمبود بودجه
همانند سایر برنامههای امدادرسانی سازمان ملل متحد و سایر نهادهای امدادرسان بینالمللی، برنامههای ماینپاکی نیز در افغانستان با کمبود بودجه مواجه است.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد گفته است که کمبود بودجه سبب شده تا کسانی که در بخش ماینروبی به ارایه خدمات نیاز دارند، زیانمند شوند.
این اداره ملل متحد گفته است که سال گذشته میلادی ۴.۴ میلیون نفر در افغانستان در بخش عملیات ماینروبی به خدمات نیاز داشتند که از این میان تنها برای ۱۴ درصد خدمات فراهم شد.
همچنان در گزارش اوچا آمده است: "در سال ۲۰۲۴، کمبود بودجه برنامههای ماینپاکی و کمک به قربانیان را تهدید میکند و جان ۳.۴ میلیون نفر را به خطر میاندازد."
اوچا گفته است که تاثیر کاهش بودجۀ بیشتر بر برنامههای ماینپاکی، خطرات آموزشی و کمک به بازماندگان حوادث ماین و مهمات منفجر ناشده است.
گزارش گفته است: "برخی از پروژهها متوقف شده اند، در حالی که برخی دیگر فقط تا اگست ۲۰۲۴ تامین مالی شده اند."
اداره هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد گفته است که در بخش ماینپاکی تنها ۱۳ درصد از بودجه مورد نیاز تعهد شده است.
در حال حاضر پنج اداره داخلی و دو اداره خارجی در زمینه ماینپاکی در افغانستان فعالیت دارند.
گروه