ولکر ترک، کمیشنر عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، نقض سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان به ویژه نقض حقوق زنان و دختران را "بسیار تاسفبار" خواند.
ولکر ترک در نشست شورای حقوق بشر ملل متحد به روز دوشنبه چهارم مارچ (۱۴ حوت) ضمن اظهار نظر در مورد وضعیت بشری در شماری از کشورها، از وضعیت بشری در افغانستان به شدت اظهار نگرانی کرد.
کمیشنر عالی شورای حقوق بشر ملل متحد گفت که از نقض مداوم و سیستماتیک حقوق بشر، به ویژه نقض همه جانبهٔ حقوق زنان و دختران، که آنها را از تمام عرصههای زندگی عمومی، به شمول آموزش متوسطه و عالی، اشتغال و تردد محروم میکند، متاسف است.
ولکر ترک با توجه به چنین وضعیتی تاکید کرده گفت: "پیشبرد حقوق زنان و دختران باید بالاترین اولویت برای همه کسانی باشد که برای افغانستان و در آنجا کار میکنند."
کمیشنر عالی شورای حقوق بشر ملل متحد در بخش دیگر از سخنانش به وضعیت فعالان جامعه مدنی و خبرنگاران اشاره کرد و گفت که آزادیهای مدنی و آزادی رسانهای همه افغانها به شدت محدود شده است و بسیاری از زنان مدافع حقوق بشر و خبرنگاران از بازداشتهای خودسرانه رنج میبرند.
همچنان او تاکید کرد که از سرگیری مجازات اعدام توسط حکومت طالبان در محضر عام وحشتناک است.
این در حالی است که اخیراً محکمۀ عالی حکومت طالبان علاوه بر شلاقزدن شماری از متهمان، حکم اعدام را بر دو نفر در غزنی و یک نفر دیگر در جوزجان در محضر عام صادر و تطبیق کرد.
ولکر ترک در حالی از وضعیت حقوق بشری در افغانستان نگرانی کرده است که پیش از این، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد در گزارش تازهاش از جامعه جهانی خواست تا حقوق بشر افغانها را در هر اقدام "عادیسازی روابط با طالبان" در اولویت قرار دهد.
او در گزارشاش اجرای قوانین سختگیرانۀ طالبان برای پوشش زنان و دختران، اعدام افراد، مجازات علنی متهمان و خشونت مبتنی بر جنسیت از سوی طالبان را برجسته کرده است.
به باور بنیت، تبعیض جنسیتی سیستماتیک و گسترده در افغانستان بیسابقه است و اکنون وضعیت به سطحی رسیده که آزار و اذیت جنسیتی را میتوان به عنوان "آپارتاید جنسیتی" توصیف کرد.
بنیت از جامعه بین المللی خواست تا برای حقوق بشری مردم افغانستان در کنار آنان بایستند. او گفت که تحقیقات محکمۀ بینالمللی جرایم در حال انجام است و او امیدوار است که از راههای دیگر پاسخگویی استفاده شود.
او گفته است که ترس از بازداشت خودسرانه و در برخی موارد ناپدید شدن اجباری توسط طالبان، فضای فعالیت مدنی افغانستان را که به سرعت رو به مسدودشدن است، بیشتر محدود کرده است.
طالبان تا اکنون در رابطه به اظهارات تازۀ کمیشنر عالی شورای حقوق بشر ملل متحد واکنش نشان نداده اند، اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، گزارش ریچارد بنیت را دربارۀ وضعیت حقوق بشر در افغانستان، تبلیغات بر ضد حکومت این گروه خوانده است.
مجاهد همچنان نگرش سازمان ملل متحد در رابطه با وضعیت حقوق بشر در جهان را زیر سوال برده و گفته که از موضوع حقوق بشر در افغانستان سوی استفاده میشود.
گروه