ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به گزارش ریچارد بنیت، گزارشگر شورای حقوق بشر ملل متحد دربارۀ وضعیت حقوق بشر در افغانستان، آن را تبلیغات بر ضد حکومت این گروه خوانده است.
مجاهد ناوقت روز جمعه اول مارچ (۱۱ حوت) در رسانه اجتماعی ایکس نگاشته است: "نسبت به قبل همه مردان و زنان افغان، به مراتب مصوونیت فزیکی، مالی و روحی دارند، کسی بر حق کسی تجاوز کرده نمیتواند، هر فرد افغان صاحب حق شرعی خود است و در امنیت کلی به سر میبرد".
اما پیش از این، ریچارد بنیت ناوقت پنجشنبه ۲۹ فبروری (۱۰ حوت) هنگام ارایه گزارش خود از وضعیت حقوق بشر در افغانستان به پنجاهوپنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنیو گفت که به دلیل اقدامات طالبان، زنان و دختران از زندگی عادی به حاشیه رانده شده اند.
او گفت: "زنان و دختران از زندگی عمومی حذف شده اند، مخالفتهای مسالمتآمیز تحمل نمیشود، خشونت و تهدید خشونت برای کنترول مردم و گسترش هراس توام با فرهنگ معافیت از مجازات به کار برده میشود."
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد افزود که این اقدامات در کنار بحران اقتصادی و انسانی باعث نفی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم افغانستان شده است.
به گفتۀ بنیت، اعدامها در محضر عام و استفاده از تنبیه بدنی توسط طالبان و گزارشهای موثق از قتلهای غیرقانونی، ناپدید شدن و شکنجه مخالفان رژیم وجود دارد. او تایید کرده است که سایر جوامع همانند هزارهها با تبعیض و به حاشیه رانده شدن از جامعه روبرو اند.
بنیت در گزارش خود به شورای حقوق بشر ملل متحد، نقض فزاینده حقوق زنان و دختران از سوی طالبان، از جمله اجرای خشن قوانین حجاب اجباری آنها را برجسته کرد.
او تبعیض جنسیتی سیستماتیک و گسترده در افغانستان را "بیسابقه" خواند و گفت که اکنون وضعیت به سطحی رسیده که آزار و اذیت جنستی را میتوان به عنوان "آپارتاید جنسیتی" توصیف کرد. بنیت افزود که معلومات بیشتر را در این باره در گزارش ماه جون سال روان میلادی منتشر خواهد کرد.
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد در گزارشش به موضوع آموزش، تحصیل و کار دختران و زنان نیز پرداخته است. بنیت گفت: "من عمیقاً نگران ممنوعیت آموزش برای زنان و دختران بالاتر از صنف ششم و ممنوعیت کار برای زنان شاغل در سازمانهای غیر حکومتی و ملل متحد استیم."
بنیت وضعیت خطرناک حقوق بشر کودکان و جامعه همجنسگرایان را در افغانستان و نیز بازداشت خودسرانه فعالان و خبرنگاران به دلیل استفاده از حقوق شان را در این گزارش برجسته کرده است.
او گفته است که ترس از بازداشت خودسرانه و در برخی موارد ناپدید شدن اجباری توسط طالبان، فضای مدنی افغانستان را که به سرعت رو به بستهشدن است، بیشتر محدود کرده است.
این کارشناس شورای حقوق بشر ملل متحد گفت: "من در نگرانی بسیاری از افغانها شریکم که با وجود این تحولات نگرانکننده، به نظر میرسد بخشهایی از جامعه بینالمللی به سمت عادیسازی روابط با مقامات طالبان به پیش میرود".
او افزود که بسیار مهم است تا جامعه بین المللی ثابت کند که عادیسازی به بهبودهای قابل توجهی در حقوق بشر از جمله وضعیت زنان و دختران نیاز دارد، اما او تاکید کرد که در غیر این صورت، پیامی نگرانکنندۀ در مورد تعهد آنها به زنان در همه جا ارسال میشود.
گروه