لینک های دسترسی

Breaking News

هشدار بانک جهانی: اقتصاد افغانستان با آیندهٔ 'نامعلوم' روبه رو است


بانک جهانی روز چهارشنبه چهارم دسمبر (۱۴ قوس) هشدار داد که اقتصاد افغانستان با وجود آنکه رشد اندک را نشان می‌دهد، با آیندهٔ نامعلوم و چالش‌های گسترده مواجه است.

این نهاد مالی جهانی در گزارشی زیر نام تجدید توسعهٔ افغانستان‌ گفته است که چالش‌های اقتصادی افغانستان شامل "محدودیت‌های مالی، عدم تعادل تجاری و ظرفیت محدود برای سرمایه‌گذاری عامه" است.

بانک جهانی همچنان گفته است که فکتور‌های مهم برای احیای دراز مدت اقتصاد شامل امکان مشارکت زنان در اقتصاد، حفظ ثبات نرخ و نوا و مقابله با کسرهای کلیدی سرمایه بشری - مانند آموزش و مراقبت های صحی- است.

بانک جهانی اضافه کرده است که تولیدات ناخالص داخلی افغانستان شاهد ۲.۷ در صد رشد بوده است، اما این رشد تنها حدود ۱۰ در صد خسارات اقتصادی گذشته را جبران می‌کند.

حکومت گروه طالبان که از بیش از سه سال به اینسو در افغانستان حاکمیت دارد، در سطح بین المللی به رسمیت شناخته نشده و اقتصاد این کشور هنوز هم به گونهٔ گسترده منزوی باقی مانده است.

به دلیل مشکلات اقتصادی و افزایش سطح بیکاری، شماری زیادی از افغان‌ها زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

فاریس حداد-زيروس، رییس بانک جهانی برای افغانستان گفت: "چشم انداز رشد دراز مدت افغانستان بر بهره برداری پتانسیل قابل توجه سکتورخصوصی داخلی و در مجموع بهبود محیط تجارت بستگی دارد."

بانک جهانی گفته است که کسر تجاری که به دلیل اتکای افغانستان بر واردات کالاهای اساسی مانند مواد سوخت، غذا و ماشین آلات تشدید شده است، ممکن است برای ثبات اقتصادی این کشور خطر ایجاد کند.

حداد-زیروس افزود که اقتصاد "به سرمایه‌گذاری بیشتر، دسترسی به بودجه برای تجارت‌های کوچک و حمایت از زنان متشبث مجرب" نیاز دارد.

طالبان در بیشتر از سه سال گذشته محدودیت‌های شدید و سرکوب‌گرانه را بر زنان وضع کرده، آنان را از آموزش به سویۀ بالاتر از مکتب ابتداییه و کار در سازمان‌های دولتی و غیردولتی، سفر بدون محرم شرعی مرد، رفتن به پارک‌ها، حمام‌ها و کلب‌های ورزشی منع کرده اند، اقدامی که ملل متحد آنرا "آپارتاید جنسیتی" عنوان کرده است.

این در حالی است که شماری از رسانه‌ها گزارش داده اند که بخت‌الرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوت‌های طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.

دختران و زنان در این نهادهای آموزشی، در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.

مقام‌های طالبان تا کنون به گونۀ رسمی این تصمیم را که گزارش شده است به دستور ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر آن گروه، اتخاذ شده است، تایید یا رد نکرد اند.

گروه

XS
SM
MD
LG