دو نهاد حامی خبرنگاران افغانستان گزارش داده اند که مقامهای وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان به مسوولان رسانههای داخلی افغانستان دستور دادند که پس از این، نشر و پخش برنامههای سیاسی از طریق این رسانهها خودداری کنند.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان (AJSO)روز جمعه ۱۴ فبروری (۲۶ دلو) با نشر خبرنامهای گفت که بر اساس اطلاعات موثق از منابع رسانهای، طالبان به تمامی مسوولان شبکههای تلویزیونی دستور شفایی منع پخش برنامههای سیاسی را از طریق این رسانهها ابلاغ کردهاند.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان این اقدام تازۀ طالبان "نقض آشکار آزادی بیان و حقوق رسانهها" خوانده و آنرا محکوم کرده است.
این نهاد حامی خبرنگاران افزوده است: "توقف یا محدود کردن برنامههای سیاسی، که بخش مهمی از بیان افکار، دیدگاهها و روشنسازی مسایل اجتماعی بهشمار میرود، شهروندان را از دسترسی به اطلاعات درباره اوضاع سیاسی جاری کشور و جهان محروم میکند."
سازمان حمایت از خبرنگاران از تمامی نهادهای بینالملی و سازمانهای حقوق بشری خواسته است که در برابر چنین اقدامات صدای خود را بلند کرده و به تلاشهای شان برای حفظ آزادی خبرنگاران و رسانهها تلاش کنند.
یک نهاد دیگر حامی خبرنگاران افغان تحت نام "خانۀ آزادی بیان" نیز در پیامی در صفحۀ تویترش نگاشته است که طالبان این دستور را روز گذشته به مسوولان رسانهها ابلاغ کرده و از آنان خواسته اند که نباید "تا امر ثانی" از این تصمیم سرپیچی کنند.
"خانه آزادی بیان" از ادامۀ محدودیتهای طالبان بر رسانهها و خبرنگاران در افغانستان اظهار نگرانی کرده است.
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان، محدودیتهای زیادی بر رسانهها و خبرنگاران در این کشور وضع کرده که در حال حاضر، فضا برای آزادی رسانهها و دسترسی به اطلاعات در مقایسه با هر زمان دیگر تنگتر شده است.
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان تاکنون در مورد این توصیه شفاهی به مسوولان رسانهها به صورت رسمی چیزی نگفته است. با این حال، برخی از منابع در نهادهای حامی خبرنگاران افغانستان به صدای امریکا گفتهاند که این دستور "موقتی" است و ممکن این تصمیم در روزهای آینده دوباره لغو شود.
به گفتۀ این منبع، طالبان این تصمیم را پس از آن گرفته اند که اشتراککنندگان در یک برنامه سیاسی تلویزیونی در کابل، اظهاراتی را مطرح کردند که به باور آنان "خلاف منافع ملی افغانستان" بوده است.
این در حالی است که پیش از این، طالبان رسانههای داخلی را از پخش زندۀ برنامههای سیاسی منع کرده بودند، اما به گفتۀ منابع این تصمیم پس از مدتی دوباره لغو شد.
طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، محدودیتهای فراوانی را بر رسانهها وضع کرده و وضعیت مانند حاکمیت نخست این گروه در حال سمت و سو یافتن است. طالبان در حاکمیت نخست خود بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.
زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.
گروه