سازمان گزارشگران بدون مرز از بازداشتهای خودسرانه و آزار و اذیت خبرنگاران افغان توسط پولیس پاکستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که در حال حاضر، بیش از ۱۰۰ خبرنگار در معرض خطر اخراج اجباری از پاکستان قرار دارند.
این سازمان ناوقت روز چهارشنبه ۲۲ جنوری (سوم دلو) با نشر اعلامیهای گفته است که همزمان با اقدامات تازۀ پولیس پاکستان برای بازداشت و اخراج مهاجران افغان از آن کشور، خبرنگاران و کارمندان رسانهای افغان با مشکلات زیادی در پاکستان روبرو شدهاند.
به گفتۀ سازمان گزارشگران بدون مرز، خبرنگاران افغان به دلیل ترس و انتقامجویی طالبان به آن کشور فرار کرده اند و بازگرداندن اجباری این خبرنگاران به افغانستان جان آنان را به خطر میاندازد.
گزارشگران بدون مرز از مقامات پاکستانی خواسته است که به این خبرنگاران اجازه دهند که در آن کشور بمانند و امنیت آنان را تضمین کند. در اعلامیه آمده است: "به آنان باید اجازه داده شود تا مدت ویزههای خود را تمدید کنند تا این خبرنگاران بتوانند پروسه اسکان مجدد خود را در یک کشور سوم نهایی سازند."
این سازمان که با شماری از خبرنگاران افغان در پاکستان صحبت کرده، گفته است که از زمان تصمیم حکومت این کشور مبنی بر اخراج مهاجرین غیرقانونی، خشونت علیه خبرنگاران افزایش یافته و آنان از سوی افسران پولیس پاکستان مورد آزار و اذیت، اخاذی و بازداشت خودسرانه قرار گرفته اند.
به گفتۀ آنان روند تمدید ویزه این کشور با مشکلات زیاد مواجه شده و همچنان هزینه آن به گونۀ سرسامآور افزایش یافته است.
یکی از خبرنگار افغان که از سوی پولیس پاکستان بازداشت و جبراً به افغانستان فرستاده شده، گفته است که از آغاز جنوری تا کنون چندین خبرنگار افغان به گونۀ موقت بازداشت و به یک کمپ در اسلامآباد انتقال داده شده اند.
این خبرنگار که از ذکر نامش در گزارش خودداری کرده افزوده که شماری از این ژورنالستان و کارمندان رسانهای به شمول وی به گونۀ اجباری به افغانستان انتقال داده شده اند.
یکی از خبرنگاران دیگر که از ذکر نامش در گزارش خودداری کرده، به سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است: "پولیس خانهها را تلاشی میکند تا مطمین شود که هیچ افغان بدون ویزه معتبر پنهان نشده است، اگر کسی را پیدا کند، بایومتریک کرده و فوراً اخراج میکند."
همچنان یک خبرنگاران دیگر که نخواست نامش فاش شود، اضافه کرد: "در ماه جنوری همسرم دستگیر شد مدت ویزهاش تمام شده بود، اما در حال تمدید آن بود پولیس ما را به زور به یک کمپ مهاجران انتقال داد، در آنجا شب را سپری کردیم و نگران سرنوشت کودکان ما بودیم که آنان در خانه تنها مانده بودند."
به گفتۀ این خبرنگار، آنان با التماس زیاد، به گونۀ موقت از کمپ رها شده و برگههایی را امضا کردند که بر اساس آن باید در جریان یک هفته ویزههای خود را تمدید کنند، در غیر آن، باید این کشور را ترک کرده و به افغانستان برگردند.
سازمان گزارشگران بدون مرز با چندین خبرنگار دیگر افغان نیز مصاحبه کرده که در جریان این ماه پولیس به خانههای شان یورش برده و پس از بازداشت کوتاه دوباره از کمپ مهاجران رها شدهاند.
در این اعلامیه به نقل از سلیا مرسیر، رییس بخش جنوب آسیا در سازمان گزارشگران بدون مرز آمده است: "گزارشگران بدون مرز یک شبکه حمایتی را برای این کارمندان رسانهای ایجاد کرده است و از تمام طرفهای ذیربط میخواهد تا شرایط زندگی با عزت را برای این خبرنگاران فراهم سازند، و فرصت اسکان را برای آنان در پاکستان فراهم سازند."
این در حالی است که شماری از مهاجران افغان مقیم شهر اسلامآباد، پایتخت پاکستان، گفته اند که در چند هفته گذشته، پولیس پاکستان روند بازداشت و اخراج افغانها را آغاز کرده و با یورش به محل بود و باش افغانها، آنان را بازداشت کرده و جبراً به افغانستان باز میگردانند.
در جریان سه هفته گذشته، این دومین بار است که سازمان عفو بینالملل از اقدامات پولیس پاکستان برای بازداشتهای خودسرانۀ مهاجران افغان در اسلامآباد ابراز نگرانی کرده و خواستار رهایی افراد بازداشت شده از محابس این کشور شده است.
بازداشت مهاجران افغان در هفتههای اخیر واکنشهای زیادی را به دنبال داشته و افزون بر عفو بینالملل، سازمان دیدبان حقوق بشر، سازمان ملل متحد و ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد از مقامهای پاکستانی خواسته اند که بازداشتها و اخراج این مهاجران را متوقف کنند.
محسن نقوی، وزیر داخلهٔ پاکستان، به تاریخ ۲۷ نومبر (هفتم قوس) گفت که سر از ۳۱ دسمبر ۲۰۲۴، شهروندان افغانستان نمیتوانند بدون اجازهنامهٔ پولیس در شهر اسلام آباد زندگی کنند.
این تصمیم پس از آن گرفته شد که حزب تحریک انصاف پاکستان به تاریخ ۲۴ نومبر ۲۰۲۴ تظاهرات را برای آزادی عمران خان آغاز کرد و هزاران نفر را برای برپا کردن تحصن در اسلام آباد گردهم آورد. مقامهای پاکستانی ادعا کرد که شماری از معترضان حامی عمران خان که بازداشت شده اند، شهروندان افغانستان اند.
بر اساس آمار ملل متحد ۱.۳ میلیون افغان مقیم پاکستان منحیث مهاجر ثبت نام شده و نزدیک به ۹۰۰ افغان دیگر کارت هویت شهروندی افغانستان را دارند. ملل متحد تخمین زده است که ۱.۵ میلیون افغان دیگر بدون هیچ گونه مدارک معتبر اقامت، در پاکستان به سر میبرند. اما مقامهای پاکستانی ادعا دارند که شمار مجموعی افغانهای مقیم آن کشور – به شمول کسانیکه مدارک اقامت ندارند – به بیش از چهار میلیون نفر میرسد.
گروه