اکثر وکیلان ولسی جرگه افغانستان اظهارات حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران را که گفته است "ایران نمیتواند در برابر احداث بندهای متعدد آب در افغانستان بیتفاوت باشد" به مثابۀ مداخله صریح تهران در امور داخلی یک مملکت مستقل و دارای حاکمیت ملی توصیف کرد.
عبدالقادر قلاتوال، نماینده مردم زابل، اظهارات آقای روحانی را "غیرمسؤولانه" خواند و گفت "اگر در این ارتباط حکومت افغانستان خاموش باشد، ولسی جرگه خاموش باشد، به گمانم که حیثیت و اعتبار همه زیر سوال خواهد رفت".
کرامالدین رضازاده، عضو دیگر ولسی جرگه، نیز سخنان رئیس جمهور ایران را برای تمام شهروندان افغان، غیرقابل قبول خواند و افزود "ما حق داریم که در افغانستان بندهای آبیاری و بندهای برق داشته باشیم؛ چون ملکیت ما آبهای افغانستان است".
اکثر نمایندگان مردم در مجلس، از حکومت افغانستان خواستند، که نسبت به این اظهارات به قول آنان "غیرمسؤولانه آقای روحانی"، سفیر ایران در کابل به وزارت خارجه احضار گردد و نامه احتجاجیه به وی سپرده شود .
محمد همایون همایون، معاون اول ولسی جرگه که ریاست جلسه امروز را به عهده داشت، در جمعبندی اظهارات امروز نشست مجلس گفت که اظهارات مقامات جمهوری اسلامی ایران در مورد آبهای افغانستان بی مورد میباشد و جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در این خصوص قراردادهایی را هم دارند که باید مقامات ایرانی ابتدا قراردادهای موجود میان دو کشور را به دقت به مطالعه بکنند و سپس ابراز نظر نمایند.
معاون ولسی جرگه شورای ملی افغانستان جمهوری ایران را به مداخله در امور امنیتی و فرهنگی متهم نموده از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواست تا از مداخله در مسایل داخلی افغانستان پرهیز بکند.
پیشتر از این، در ماه دلو سال گذشته، حیاتالله حیات، والی هلمند به صدای امریکا گفته بود که تلاشهای ایران نسبت به هر وقت دیگر افزایش یافته و برای جلوگیری از احداث تأسیسات بر دریای هلمند، به مخالفین مسلح دولت کمکهای نظامی خود را بیشتر ساخته است.
خواستیم در این مورد دیدگاه سفارت ایران را نیز داشته باشیم، اما موفق نشدیم.
ایران در حالی نگران است که افغانستان در ماه حوت سال گذشته در چهارمین نشست ملی آب "آب و انکشاف پایدار"، قطعنامۀ ۳۱ مادهیی را به منظور مدیریت مؤثرتر آبهای این کشور صادر کرد.
رئیس جمهور افغانستان نیز با اشاره به منابع آبی این کشور در آن نشست گفت، افغانستان توقع دارد که همسایهگانش از مدیریت آب این کشور نگرانی نداشته باشند؛ بلکه از آن پشتیبانی کنند.
افغانستان حدود ۷۵ میلیارد متر مکعب آب - ۵۷ میلیارد متر مکعب آب سطحی و ۱۸ میلیارد متر مکعب آب زیر زمینی – دارد که بخش قابل ملاحظۀ آن بدون استفاده و مدیریت درست به کشورهای همسایۀ افغانستان سرازیر میشود.