لینک های دسترسی

Breaking News

نشست چهره‌های سیاسی افغان در ترکیه؛ تلاش برای اعمال فشار بر طالبان


عکس آرشیف
عکس آرشیف

حدود ۴۰ چهرۀ با نفوذ سیاسی افغانستان در نشستی در منزل مارشال عبدالرشید دوستم در انقره، پایتخت ترکیه، در مورد تشکیل "شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان" رایزنی و صحبت کردند.

یکی از شرکت کنندگان این نشست که نخواست نامش گرفته شود به صدای امریکا گفت که شرکت کنندگان از مقاومت مردم افغانستان در ولایت‌های پنجشیر و بغلان بر ضد طالبان اعلام حمایت کردند.

منبع دیگر شرکت کننده در نشست شام سه شنبه در منزل آقای دوستم به صدای امریکا گفت که در پایان این نشست قطعنامه‌ای تصویب شد که در آن از ایجاد نظام غیر متمرکز پارلمانی برای آیندۀ افغانستان و پشتیبانی از جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود، توافق صورت گرفته است.

با اینحال، مشخص نشده است که شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان به چه پیمانه‌ای با جبهۀ مقاومت به رهبری احمد مسعود هماهنگی و انسجام خواهند داشت.

عبد رب الرسول سیاف، رهبر پیشین جهادی این نشست را مدیریت می‌کرد و به گفتۀ یک منبع آگاه از این نشست، با وصف برخی اختلاف نظر‌ها میان شرکت کنندگان، آقای سیاف توانست آنان را متقاعد کند که در برهۀ کنونی اختلافات را کنار گذاشته و بر اعمال فشار بر طالبان تمرکز کنند.

در قطعنامه‌ای که در پایان نشست هفت ساعتۀ این چهره‌های سیاسی افغان نشر شد، از طالبان خواسته شده است تا بیش از این سبب ویرانی افغانستان نشده و برای حل معضلات، مذاکره کنند. آنان همچنان به طالبان گوشزد کرده اند که هیچ گروهی با زور و فشار نتوانسته است در افغانستان حاکمیت پایدار داشته باشد.

بر بنیاد این قطعنامه، شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان تلاش می‌کند تا از ورای گفتگو حکومت فراگیر در افغانستان شکل گیرد و در صورتیکه این تلاش‌ها نتیجه ندهد،این شورا در مورد گزینۀ نظامی برای مقابله با طالبان غور خواهد کرد.

این منبع گفت که شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان متشکل از ۲۵۰ نماینده از سرتاسر افغانستان در ترکیب ده کمیته و یک شورای رهبری است که ۲۵ نفر عضویت شورای رهبری آن را خواهند داشت. او مشخص نکرد که کی‌ها در ترکیب شورای رهبری شامل اند.

به گفتۀ منابع، در این نشست برخی رهبران پیشین افغان به شمول محمد محقق، میر رحمان رحمانی، محمد علم ایزدیار و عطا محمد نور حضوری و برخی دیگر از چهره‌ها به شمول محمد یونس قانونی و احمد ضیا مسعود از طریق آنلاین شرکت داشتند.

یکی از منابع به صدای امریکا گفت که در این نشست کریم خلیلی و رحمت‌الله نبیل شرکت نداشتند و نیز هیچ نماینده‌ای از سوی محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان حضور نداشت.این منبع همچنین افزود که شماری دیگر از مقام‌های حکومت پیشین افغانستان، مقام‌های ارشد نظامی پیشین و اعضای پیشین شورای ملی افغانستان در این نشست شرکت داشتند.

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، شماری از چهره‌های سیاسی افغانستان به ترکیه رفته اند.

هرچند پیش از این گزارش‌هایی نشر شده بود که ترکیه به سیاستمداران افغان مقیم آن کشور اجازۀ فعالیت سیاسی نمی‌دهد، اما هم به گفتۀ برخی شرکت کنندگان و هم بر اساس ویدیوهایی که جریان ورود مهمانان به منزل عبدالرشید دوستم را نشان می‌دهد، دیده می‌شود که این نشست تحت تدابیر شدید امنیتی از سوی پولیس ترکیه برگزار شده بود.

طالبان تا کنون در مورد نشست انقره ابراز نظری نکرده اند، اما این گروه چندی پیش کمیسیونی را زیر نام "تماس با شخصیت‌های افغان" ایجاد کرده است تا به گفتۀ این گروه زمینۀ برگشت شخصیت‌های سیاسی افغان به آن کشور فراهم شود.

XS
SM
MD
LG