همزمان با تجلیل از روز جهانی زن (هشتم مارچ) نهادهای مختلف مدافع حقوق زنان در افغانستان خواهان برقراری صلح و ختم جنگ در این کشور شدند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که زنان افغان با وجود پیشرفتها در بخشهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی طی دو دهۀ گذشته، هنوز هم در بخشهای مختلف آسیبپذیر اند.
شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در مراسم تجلیل از روز جهانی زن گفت که زنان افغان در شرایط دشوار قرار دارند.
خانم اکبر گفت: "در افغانستان زنان سال دشواری داشتند. شروع سال ۲۰۲۱ هم سالی تلخ برای زنان بوده است، بهویژه زنانی که در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی سهم داشتند. از شروع سال میلادی جدید شش زن افغان به خاطر فعالیتهای اجتماعیشان به قتل رسیدند."
همچنان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در اعلامیهای از جوانب مذاکرات، شورای عالی مصالحه، فعالان حقوق بشر، جامعۀ مدنی و جامعۀ جهانی میخواهد که به صدای زنان در پروسۀ صلح گوش دهند.
اعلامیه گفته است: "زنان باید در تمام مراحل پروسه صلح اعم از تصمیمگیری و برنامهریزی، جریان مذاکرات و اجرای توافقنامه صلح حضور داشته و نگرانیها، خواستهها و پیشنهادهایشان شنیده شود."
شبنم صالحی، کمیشنر بخش زنان این کمیسیون نیز گفت که اشتراک مساوی زنان در تمام بخشها به ویژه در روند مذاکرات صلح خواست اصلی کمیسیون است.
این کمیسیون تاکید کرده است که نه تنها در روند مذاکرات صلح نباید حقوق قربانیان پامال شود، بلکه تامین عدالت، پاسخگویی به حقوق قربانیان به ویژه زنان باید "محور اصلی" روند صلح باشد.
دفاع از ارزشهای حقوق بشری، آزادیهای اساسی شهروندان، اصول دموکراتیک و توافق به آتشبس فوری،از دیگر خواستهای کمیسیون حقوق بشر افغانستان از جوانب مذاکرات است.
شبکۀ زنان افغان و ایتلاف زنان برای صلح با شعار "صدای ما، برای آینده ما" هشتم مارچ را فرصتی برای ختم خشونت علیه زنان خوانده است.
این شبکه در اعلامیهای گفته است"زنان افغان به عقب بر نمیگردند. در مبارزه برای مشارکت معنادار زنان در پروسه صلح افغانستان با انسجام، همبستگی و اتحاد هرچه محکمتر به پیش میرویم و این نهضت را ادامه خواهیم داد."
شماری از زنان فعال افغانستان باور دارند که وضعیت هنوز شکننده است، چون به گفتۀ آنان حضور زنان در داخل حکومت به اندازه کافی نیست و بحث برابری فقط شبیه یک رویاست.