"حق کاندیداتوری و تعمیم تجارب کاندیدان در مبارزات انتخاباتی" عنوان برنامه آموزشی یک روزۀ است که وزارت امور زنان افغانستان، به همکاری مالی و تخنیکی اتحادیه اروپا، برای کاندیدان زن در حوزۀ غرب، برگزار کرد.این برنامه با اشتراک معین مالی و اداری وزارت امور زنان و دهها تن از نامزدان زن در انتخابات پارلمانی در ولایت هرات برگزار شد.
مقامهای وزارت امور زنان میگویند که آنها از طریق برنامه تقویت و توانمندسازی زنان تلاش میکنند تا به آن بانوانی که برای نخستین بار خود را به کرسی ولسی جرگه نامزد کرده اند، نحوه درست مبارزات انتخاباتی و برقراری ارتباط با مردم را آموزش دهند.
نبیله مصلح، معین وزارت امور زنان افغانستان میگوید که در دور جدید انتخابات ولسی جرگه شماری زیاد از بانوان جدید خود را نامزد کرده اند که هیچ تجربهای در راستای مبارزات انتخاباتی ندارند.
خانم مصلح گفت که "یک تعداد زیاد از این خانمها تجربه ندارند و اینکه چگونه این پلان دارند، چطور کمپاین خانه به خانه انجام دهند، بودجه خود را چگونه به مصرف برسانند، در این موارد همراه شان کمک میشود؛ اما این برنامه به هیچ صورتی به هدف این نیست که ما این خانمها را مستقیماً کمک کنیم تا موفق شوند؛ چون این کار خلاف قانون میشود و چون مسؤولیت ما تقویت و توانمندسازی زنان در افغانستان است، تنها در بخش آموزش آنها را کمک میکنیم؛ اما در مبارزات انتخاباتی شان مداخله نداریم".
اما؛ این برنامه آموزشی وزارت امور زنان، تعبیرهای مختلفی را در بین زنان با خود به دنبال داشته است.
حصینه نیکزاد، مسؤول شبکه زنان افغان در هرات میگوید که حکومت تلاش دارد تا با کمک به چهرههای جدید نامزدان زن؛ به نوعی از حضور تکراری دیگر کاندیدان زن که در دورههای قبل در ولسی جرگه بودند، جلوگیری و به پروسه جوان سازی حکومت و نهادهای قانونگذار کمک کند.
خانم نیکزاد به صدای امریکا گفت که " فکر میکنم حکومت به این نتیجه رسیده که نباید شمار معدودی به تکرار از مردم نمایندگی کنند."
اما فاطمه جعفری عضو شورای ولایتی هرات میگوید که این تصمیم تمویلکنندگان این برنامهها است که در بیرون از افغانستان به سر میبرند و از سالها به این سو برای افزایش حضور زنان در جامعه افغانستان کار میکنند.
خانم جعفری در رابطه به صدای امریکا چنین گفت: "فکر میکنم فقط وزارت امور زنان نه بلکه نهادهای کمک کنندۀ بین المللی مانند اتحادیه اروپا این برنامه را حمایت می کنند."
نامزدانی که در این برنامه آموزش دیده اند از این طرح استقبال کرده و از نهادهای حکومتی خواستند تا با توجه بیشتر به امنیت آنان، زمینه حضور در ولسوالیها را برای پیشبرد کمپاینهای انتخاباتی شان فراهم کنند.
در انتخابات پارلمانی پیشرو در افغانستان ۴۱۷ کاندیدای زن در سطح کشور خود را نامزد کرده اند که قرار است با بیش از ۲۱۰۰ کاندیدای مرد برای به دستآوردن کرسیهای ولسی جرگه، به ویژه بیش از ۶۰ کرسی مختص زنان در شورای ملی رقابت کنند.