حکومت افغانستان روز یکشنبه در واکنش به قطع کمک های نظامی ایالات متحده به اردوی پاکستان گفت که هر گونه فشاری که بتواند موجب کاهش فعالیتهای دهشت افگنی شود، به سود افغانستان و منطقه است.
اظهارات وزارت داخلۀ افغانستان در این مورد پس از آن بیان شد که وزارت دفاع ایالات متحده اعلام کرد که ۳۰۰ میلیون دالر کمک این کشور به اردوی پاکستان را قطع کرده و دلیل آنرا نارضایتی امریکا از کارکرد پاکستان در راستای مبارزه بر ضد دهشت افگنی، اعلام کرد.
نجیب دانش، سخنگوی وزارت امور داخله افغانستان، به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که افزایش فشار ایالات متحده بر پاکستان و قطع کمک های نظامی به اسلام آباد، افغانستان و منطقه را به صورت کل در راستای مبارزه بر ضد دهشت افگنی، کمک خواهد کرد.
آقای دانش افزود که فشارهای لازم بر پاکستان، میتواند آن کشور را مجبور به بستن مراکز اصلی گروه های دهشت افگنی و تندروی به ویژه مدارسی که به عنوان مرکز تولید دهشت افگنی فعالیت مینماید، کند.
سخنگوی وزارت داخلۀ افغانستان به گونۀ غیر مستقیم از این تصمیم ایالات متحده استقبال کرد و گفت "تاکید ما این بوده که پاکستان از تروریزم پروری دست بردارد و این به سود پاکستان نیست. شما نتایج آن را میبینید که پاکستان با فشارهای مختلف مواجه است و یکی هم قطع کمکهایی است که به این کشور صورت میگرفت. باورم اینست که این به اساس همان استراتیژی ایالات متحده امریکا صورت گرفته و نیاز است پاکستان در مورد عملکرد و راهکارهای که در مبارزه با تروریزم دارد، تجدید نظر کند".
آقای دانش گفت، توقع افغانستان اینست که پاکستان همان تعریفی را که در مورد تروریزم در داخل آن کشور دارد، در افغانستان و منطقه نیز چنین تعریفی را دنبال کند.
پس از اعلام ایالات متحده مبنی بر قطع کمک ۳۰۰ میلیون دالر برای پاکستان، مقامات اسلام آباد تلاش کردند تا قطع این کمک ها را کم اهمیت جلوه بدهند.
تاثیر گذاری فشار ها بر پاکستان
در همین حال، شماری از کارشناسان افغانستان باور دارند که فشارها باید بر پاکستان افزایش یابد، زیرا به باور شماری از کارشناسان، فشار که از سوی ایالات متحده تا حال بر پاکستان وارد شده است، کافی نیست.
جاوید کوهستانی، آگاه مسایل نظامی و امنیتی، به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که چنین فشار ها--قطع کمک ۳۰۰ میلیون دالری امریکا بر پاکستان--نتایج لازم را در قبال نخواهد داشت.
آقای کوهستانی افزود"باور من اینست که باید پاکستان مانند ایران مورد تحریم قرار گیرد تا این فشارها در حدی باشد که بتواند به پاکستان و افکار عمومی آن فشار واقعی را بیاورد تا که سیاست پاکستان در سطح منطقه، در حمایت از بنیادگرایی و افراطیت تغییر کند."
اما ودیر صافی، تحلیلگر علوم سیاسی، به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که کمکهای ایالات متحده به پاکستان در بخش نظامی و ملکی چشمگیر بوده و این تصمیم واشنگتن، تاثیر قابل توجهی روی وضعیت پاکستان خواهد گذاشت.
امرالله صالح، رئیس پشین امنیت ملی افغانستان، در یک پیام تویتر از اقدام ایالات متحده حمایت کرده و گفته است که جنرالهای که از دهشت افگنی حمایت میکنند، باید بیشتر رنج بکشند.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، و سایر مقامات نظامی امریکا بارها از عملکرد پاکستان در راستای مبارزه با دهشت افگنی شکایت کرده و گفته اند که اسلام آباد به آن عده از گروههای دهشت افگنی پناهگاه فراهم میسازد که حملات شان را در افغانستان سازماندهی می کنند، ادعای که از سوی مقامات پاکستانی، رد شده است.
اما مقامهای امریکایی گفته اند در صورتی که پاکستان در روش مبارزه با دهشت افگنی تغیر بیاورد، احتمال آن وجود دارد تا واشنگتن این پول را به اسلام آباد، پرداخت کند.