لینک های دسترسی

Breaking News

احزاب سیاسی: انتخابات پارلمانی 'شدیداً ناقص و همراه با تقلب' بود


احزاب سیاسی افغانستان تاکید می‌کنند که انتخابات پارلمانی این کشور که به روزهای (۲۸ و ۲۹ میزان) برگزار شد، همراه با تقلب بوده است.

ائتلاف ۳۵ حزب سیاسی کوچک و بزرگ برای نظارت از انتخابات، از حضور گسترده مردم در انتخابات پارلمانی استقبال کردند، اما گفته اند که انتخابات در سراسر افغانستان با بی‌نظمی‎‌ها و تقلبات عمدی برگزار شد که نتایج انتخابات را "زیر سوال" می‌برد.

نوررحمان اخلاقی، عضو رهبری حزب جمعیت اسلامی، به نمایندگی از این احزاب سیاسی گفت "احزاب سیاسی افغانستان، روند انتخابات ۲۸ میزان را به شدت ناقص و همراه با تقلب می‌دانند."

این احزاب ادعا کرده اند که سیستم بایومتریک به گونۀ عمدی در برخی مراکز و محلات رای‌دهی استفاده نشد، تا زمینه تقلب فراهم شود.

تاخیر در گشایش تعدادی از مراکز و محلات رای‌دهی و باز نشدن تعدادی مراکز و محلات رای‌دهی در ۲۸ میزان، تکمیل نبودن فهرست رای‌دهندگان در محلات رای‌دهی، نرسیدن دستگاه بایومتریک به برخی محلات، حاکمیت زورمندان محلی در برخی مراکز و محلات رای‌دهی و بلد نبودن کارمندان کمیسیون به استفاده از بایومتریک، از مسایلی است که احزاب سیاسی به آن اشاره می‌کنند و آنرا زمینه سازی برای تقلب می‌دانند.

این در حالیست که گلاجان عبدالبدیع صیاد، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان، نیز حضور زومندان در برخی محلات رای‌دهی و شکسته شدن ماشین بایومتریک از سوی آنان را تائید کرد، اما گفت "در برابر زورمندانی که دولت عاجز می‌ماند، رهبری کمیسیون نباید ملامت شود."

کمیسیون شکایات انتخابات افغانستان نیز گفته است که بیش از ۵۰۰۰ر شکایت را در مورد انتخابات پارلمانی دریافت کرده است.

بربنیاد ارقام کمیسیون انتخابات افغانستان، در انتخابات پارلمانی در ۲۸ و ۲۹ میزان در ۳۲ ولایت این کشور، نزدیک به چهار میلیون نفر، اشتراک کرده اند.در کندهار و غزنی انتخابات برگزار نشده است.

عبدالعزیز آریایی، رئیس کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان، شام یکشنبه به وقت افغانستان نیز بار دیگر از موجودیت کاستی، تخطی و تقلب انتخابات ولسی جرگه سخن گفت، اما تاکید کرد که آن کمیسیون "رای سیاه را از سفید" جدا خواهد کرد.

آقای آریایی همچنین گفت که کمیسیون شکایات انتخاباتی بیش از ۵۰۰۰ شکایت از سراسر افغانستان تا حال به این کمیسیون رسیده است که این شکایات به ۱۳ کتگوری تقسیم می شود—که شامل تاخیر آغاز مراکز رای دهی، کار نکردن وسایل بیومتریک، کمبود مواد حساس انتخاباتی، رای توسط افراد خورد سال، مداخلۀ زومندان و مسدود ماندن برخی محلات رای دهی می گردد.

XS
SM
MD
LG