شفاخانهها در افغانستان به دلیل کمبود تجهیزات طبی، دارو و پول قادر به عرضۀ خدمات به بیماران نیستند، حالانکه شیوع کروناویروس بار دیگر به شمار بیماران در شفاخانههای افغانستان افزوده است.
اکثر کارمندان صحی برای چندین ماه حقوق دریافت نکرده اما با آنهم به شفاخانه میآیند تا به بیماران رسیدگی کنند.
در شفاخانۀ انتانی افغان – جاپان ادویهجات ضروری و تیل دیزل مورد نیاز برای تولید آکسیجن برای بیماران کروناویروس تمام شده است. این شفاخانه یگانه مرکز رسیدگی به بیماران کووید۱۹ برای بیش از چهار میلیون شهروند کابل محسوب میشود.
اما سخنگوی وزارت صحت طالبان به صدای امریکا گفت که از ۳۴ شفاخانهٔ دولتی برای بیماران کووید۱۹ در افغانستان ۲۱ شفاخانه باز است. او افزود که از جمله نه شفاخانه شخصی بیماران کووید۱۹، سه شفاخانه بیماران کووید۱۹ را میپذیرد.
در حالیکه به نظر میرسد وضعیت شیوع کروناویروس در مقایسه به چند ماه پیش که موارد ابتلا به اوج خود رسیده بود، بهتر است اما اکنون این خود شفاخانهها است که نیاز به حمایت دارند.
وضعیت آسفبار شفاخانه افغان – جاپان نشانهای از بحران سیستم صحی افغانستان است. جامعه جهانی و سازمانهای امداد رسان هشدار داده اند که سیستم صحی افغانستان که بیشتر بر کمکهای خارجی متکی بود در پرتگاه سقوط قرار دارد.
داکتر احمد فتاح حبیبیار، مدیر لوژستیک شفاخانه افغان – جاپان میگوید که حقوق بیش از سه ماه کارمندان پرداخت نشده و کمبود تجهیزات، دارو و مواد غذایی وجود دارد. او گفت که برخی از کارکنان در چنان تنگنای شدید مالی قرار گرفته اند که برای امرار معیشت، مال و لوازم خانۀ شان را میفروشند.
آقای حبیبیار افزود که تامین آکسیجن یک مشکل بزرگ برای شفاخانه است. او گفت که دستگاه تولید آکسیجن این شفاخانه ماهها است که به دلیل ناتوانی شفاخانه در تامین مواد سوخت این دستگاه، از فعالیت بازمانده است.
آقای حبیبیار علاوه کرد که کارمندان شان در حال آمادگی برای موج دیگر کووید۱۹ استند و هراس دارند که موج ابتلا به اومیکرون که به سرعت در حال گسترش است، ممکن اجتناب ناپذیر باشد.
اما وزارت صحت عامهٔ افغانستان میگوید که تاکنون هیچ واقعه از نوع اومیکرون این ویروس در افغانستان ثبت نشده است.
پس از ورود طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، جامعه جهانی جریان پول و کمکها را به افغانستان قطع کرده و ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایههای افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند، اقدامی که برای کشوری که به شدت به کمکهای خارجی وابسته بود عواقب ویرانگر دارد.