وزارت دفاع ایالات متحده، برنامه یی را طرح ریزی کرده است که در صورت به درازا کشیدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و یا عدم امضای فوری توافقنامۀ امنیتی، به نیرو های امریکایی اجازه می دهد فراتر از سال ۲۰۱۴ در افغانستان باقی بمانند.
مارتین دمپسی، لوی درستیز قوای مسلح ایالات متحده، این اظهارات را حین پرواز به کابل به خبرنگاران بیان داشته افزود "اگر توافقنامۀ که به نیرو های نظامی امریکا اجازه دهد در سال ۲۰۱۵ در افغانستان بماند، وجود نداشته باشد، نیرو های امریکایی در شرایط مطلوب به ۱۲۰ روز نیاز خواهند داشت تا تمام نیروهای خود را از افغانستان بیرون کنند."
اما آقای دمپسی گفت که اگر زمان امضای این توافقنامه برخلاف توقع ما تمدید شود، ما میکانیزمی را برای خروج عساکر خود روی دست داریم.
انتقال فرماندهی ناتو
دمپسی جهت اشتراک در مراسم تبدیل فرماندهی نیرو های نظامی امریکایی و ناتو از جوزف دنفورد به جان کمپیل به کابل رفته است.
انتقال فرماندهی نیرو های امریکایی و ناتو در زمانی صورت می گیرد که نتایج انتخابات افغانستان حتا پس از دوبار حضور جان کری، وزیر خارجۀ ایالات متحده برای میانجگری میان دو نامزد انتخاباتی، نهایی نشده است.
قرار بود نیرو های نظامی امریکایی تا ختم سال ۲۰۱۴ افغانستان را ترک کنند اما مقامات راهی را پیشنهاد کردند که اگر تا چند هفتۀ آینده، هنوز هم توافقنامۀ حضور نیرو های امریکایی میان کابل و واشنگتن به امضا نرسد، اردوی امریکا بتواند به منظور انجام یک حرکت منظم از افغانستان، در جریان ۲۰۱۵ نیز در آن کشور باقی بماند.
از لحاظ قانونی نیرو های امریکایی مستقر در افغانستان، در سال ۲۰۱۵ مکلف به خروج از افغانستان نیستند بلکه براساس گفته های آقای دمپسی، "حضور شان را بر اساس حسن نیت دولت میزبان در چارچوب یک برنامۀ وسیعاً توضیح داده شده استوار سازند."
رئیس جمهور جدید در ویلز؟
دو کاندید دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، تعهد کرده اند که اگر به قدرت برسند، توافقنامۀ امنیتی میان افغانستان و ایالات متحده را امضا می کنند.
هر چند حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان روز شنبه اعلام کرد که تمدید میعاد تحلیف رئیس جمهور جدید امکان پذیر نیست اما آقای دمپسی ابراز نگرانی کرده گفت که تا هنوز "روشن نیست کدام کاندید قادر می شود در نشست ناتو شرکت کند."
قرار است، رهبران ناتو به تاریخ چهارم سپتمبر در ویلز گرد هم آمده در بارۀ نقش آیندۀ آن کشور ها در افغانستان تصمیم بگیرند.
این در حالی است که نیرو های امنیتی افغان، در چند هفتۀ پسین، در نقاط مختلف افغانستان در رویارویی با حملات گروهی طالبان قرار دارند.
این جنرال ارشد امریکایی می گوید "انتظار جنگ سختی می رود" اما اضافه کرد که در بسیاری موارد، "افغان ها قادر بوده اند یکبار دیگر منسجم شده و مناطقی را که طالبان تصرف کرده بودند، بازپس گیرند."
امریکا در دو سال گذشته ده ها هزار نظامی خود را از افغانستان بیرون کرده و اکنون کمتر از ۳۰ هزار نظامی امریکایی در افغانستان حضور دارد.
این رقم تا اخیر سال روان به ده هزار سرباز خواهد رسید و تا اواسط ۲۰۱۵ تنها پنج هزار آن در افغانستان باقی خواهد ماند.
ایالات متحده تصمیم دارد تا ختم سال ۲۰۱۶ تنها یک هزار سرباز امریکایی را در جهت تامین امنیت سفارت آن کشور در کابل نگهدارد.