افغانایویک، نهاد غیرانتفاعی که با افغانهای متحد ایالات متحده در بخش اسکان مجدد آنان در امریکا کمک میکند، با فرستادن نامهای به وزیر خارجه، وزیر دفاع و وزیر امنیت داخلی ایالات متحده خواسته است که افغانها باید از فرمان توقف کمکها و مهاجرت مستثنا شوند.
افغانایوک به حکومت دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، از تاثیرات شدید این فرمان بر امنیت امریکا هشدار داده و گفته است که دهها هزار افغان که اکثریت شان با خطر انتقامجویی طالبان مواجه اند، به دلیل این فرمان در سراسر جهان در بیسرنوشت باقی مانده اند.
شان واندایور، رییس افغانایویک، در این نامه که دو روز پیش فرستاده شده، گفته است که عواقب احتمالی این فرمان، شامل از دست رفتن اعتماد است که میتواند به حمایت محلی از نیروهای امریکایی در جنگها آسیب برساند.
او در این نامه افزوده است که اگر افغانها استثنا قرار نگیرند، این به دشمنان مانند گروه دولت اسلامی (داعش) نشان خواهد داد که "ایالات متحده متحدین خود را تنها میگذارد" و این امر همسران، کودکان و والدین امریکاییهای افغان را که در صفوف نیروهای نظامی امریکا ایفای وظیفه میکنند، نیز در معرض خطر قرار میدهد.
وزارت خارجۀ ایالات متحده تا زمان نشر این گزارش در این خصوص تبصره نکرده است.
ترمپ در نخستین روز دور دوم ریاست جمهوریاش چندین فرمان اجرایی را برای رسیدگی به مشکل مهاجرت و امنیت مرزهای امریکا امضا کرد که یکی از اهداف آن مقابله با مهاجرت غیرقانونی و اخراج کسانی است که به طور غیرقانونی در ایالات متحده زندگی میکنند.
ترمپ برنامههای مهاجرت و کمکهای مالی ایالات متحده را برای ۹۰ روز متوقف کرده است.
مارک روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده، برای آنچه "معاونتهای بشری حیاتی" خواند، معافیت اعلام کرد اما کارمندان بشری گفته اند که این معافیتها سردرگمی گسترده را ایجاد کرده است.
توقف برنامۀ مهاجرت، پروازهای حدود ۴۰هزار افغانی را متوقف کرد که منحیث پناهنده یا برای ویزۀ خاص مهاجرت، منظوری دریافت کرده بودند.
این در حالی است که روز گذشته، مایک مککال، رییس پیشین و عضو ارشد کنونی کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده، در مصاحبه با شبکۀ تلویزیونی سیبیاس گفت که به باور وی جلوگیری از ورود افغانها به ایالات متحده "یک پیامد ناخواسته بود که باید اصلاح شود."
مککال گفت: "ما به آنان وعدۀ حفاظت در زمانی دادیم که آنان با نیروهای ما در افغانستان کار میکردند. آنان ترجمانان اند، آنهایی که در کنار نیروهای محاربوی ما قرار داشتند."
مککال گفت که این افراد ویزههای خاص مهاجرت دارند و وضعیت پناهندگی اولویت یک و اولویت دو دارند و سوابق آنان ارزیابی شده است.
بر اساس گزارشهای ملل متحد، طالبان آنعده از افغانهایی را که برای حکومتهای پیشین به حمایت غرب کار کرده یا در کنار آنان جنگیده اند، به زندان افگنده اند، شکنجه کرده و حتا کشته اند. اما طالبان این اتهامات را رد کرده اند.
رییس افغانایویک و یک مقام امریکایی که نخواست در گزارش نامش ذکر شود، گفته اند که فرمان ترمپ همچنان حدود سه هزار افغان دیگر را که درخواستهای شان برای سفر به ایالات متحده منظور شده، در قطر و البانیا در حالت بیسرنوشتی قرار داده است.
آنان همچنان گفته اند که حدود ۵۰هزار نفر دیگر که منظوری شان را دریافت کرد و در انتظار دریافت ویزه های شان اند، در کشور دیگر گیر مانده اند. حدود ۵۰ در صد آنان در پاکستان حضور دارند، کشوری که تهدید کرده است آنان را به افغانستان اخراج کند.
در تهیۀ این مطلب از گزارش رویترز استفاده شده است.
گروه