کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغان میگوید که در شش ماه نخست سال ۲۰۱۹، ۴۵ مورد خشونت علیه خبرنگاران را ثبت کرده است که در مقایسه با سال ۲۰۱۸ کاهش ۵۰ در صدی را نشان میدهد.
بر بنیاد این گزارش این کمیته، سه قتل، شش مورد جراحت، پنج مورد لت و کوب، ۱۹ مورد توهین و تحقیر، ۱۰ مورد تهدید، یک مورد بازداشت غیر قانونی و یک مورد اخراج اجباری شامل این خشونتها است.
در گزارش آمده است: "از بین عاملین خشونتها، مامورین حکومتی در این شش ماه عامل ۲۰ مورد خشونت و تهدید در برابر خبرنگاران بوده اند، مخالفان حکومت (داعش وطالب) مسوولیت هشت مورد، افراد ناشناس هشت مورد، زورمندان شش مورد و مسوولان رسانه ها سه خشونت را در برابر خبرنگاران مرتکب گردیده اند".
حکومت افغانستان در رابطه به این گزارش هنوز چیزی نگفته است؛ اما قبلاً سخنگوی رییس جمهور غنی گفته بود که تمامی قضایای خشونت علیه خبرنگاران بررسی خواهد شد.
یافته این کمیته نشان میدهد که زون جنوب شرق افغانستان با ۱۵ قضیه خشونت علیه خبرنگاران، در صدر جا گرفته است.
گزارش به صورت مشخص از اعلامیهای طالبان نام برده است که در ماه جون نشر شد. گروه طالبان روز دوشنبه ۲۴ جون (۳ سرطان) با نشر اعلامیهای به رسانههای افغانستان هشدار داد که اگر پخش اعلانات تجارتی بر "ضد این گروه" تا یک هفته دیگر از طریق این رسانهها متوقف نشود، این رسانهها مورد "هدف نظامی"قرار خواهند گرفت.
دلایل کاهش خشونت
یافتههای کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغان نشان میدهد که دلایل متعددی در کاهش آمار خشونت علیه خبرنگاران نقش داشته اند.
این کمیته دلایل عمده این کاهش را، اقدامهای مصوونیتی رسانهها و خبرنگاران، گفتگوهای صلح، تهیه واسکتها و کلاههای ایمنی برای خبرنگاران توسط این کمیته و محدودشدن فعالیتهای تخریبی داعش عنوان کرده است.
همچنان کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران به این باور است که دادخواهی منظم نهادهای حامی خبرنگاران سبب شده است حکومت برای مصوونیت خبرنگاران دست به کار شود.
کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغان، از نگرانی در مورد خود سانسوری رسانهها و خبرنگاران پس از تهدید اخیر طالبان یادآوری کرده است.
به گفتۀ این کمیته، این تهدیدها سبب شده که اکثر رسانهها، گزارشهای "جنایات طالبان" را نشر نکنند و از نشر اعلاناتی که توسط حکومت و جامعه جهانی تمویل میشود، خودداری کنند که این مساله رسانهها را با آزمون مالی مواجه میسازد.