ریاست تفتیش وزارت مالیهٔ ایالات متحده در یک یاداشت به وزارت دفاع این کشور گفته است که القاعده در جریان سال ۲۰۲۰ در افغانستان در حالی قوت گرفت که فعالیتاش را در کنار و تحت محافظت گروه طالبان ادامه میداد.
در این یادداشت غیر محرم آمده است که القاعده روابط خویش با گروه طالبان را از طریق شبکهای از مشاورین و مربیون خویش محکمتر ساخته است؛ افرادی که در داخل صفوف طالبان جابجا شده و به آنان مشوره، رهنمود و کمک مالی فراهم میکنند.
سند افزوده است که تا ماه می سال ۲۰۲۰ میلادی، گروه طالبان و القاعده روابط قوی خویش را نگهداشته و به گونهٔ منظم با هم ملاقات میکردند.
در این یادداشت همچنان آمده است که افراد بلندپایهٔ شبکهٔ حقانی تشکیل یک قطعهٔ مشترک جنگجویان را به بحث گرفته اند که در همکاری و با کمک مالی القاعده تمویل خواهد شد. بر اساس این سند، شبکهٔ حقانی در وزیرستان شمالی پاکستان مستقر بوده و در مناطق شرقی و پایتخت افغانستان فعالیت میکند.
وزارت مالیۀ ایالات متحده همچنان گفته است که عناصر القاعده، به شمول متحدین آن در شبهقارهٔ هند و سایر گروههای تروریستی که پاکستان را هدف قرار میدهند مانند تحریک طالبان پاکستان، به گونهٔ متداوم از منطقهٔ مرزی میان افغانستان و پاکستان به مثابه پناهگاه امن استفاده میکنند.
در این یادداشت به کمک مالی رهبری القاعده به تحریک طالبان پاکستان نیز اشاره شده است. اما در این سند ذکر شده است که طالبان با گروه دولت اسلامی (داعش) و متحدین آن روابط واضح مالی ندارد.
بر بنیاد این یادداشت، القاعده هنوز هم به گونهٔ گسترده متکی به اعانهٔ حامیان همعقیده و افرادی است که فکر میکنند پولهای شان در بخش کمکهای بشری یا کارهای خیریه مصرف میشود.
ایالات متحدۀ امریکا به تاریخ ۲۹ فبروری سال روان توافقنامۀ صلح را با طالبان امضا کرد که قطع رابطۀ طالبان با گروههای دهشت افگن به شمول القاعده یکی از شرایط آن است.
مقامات در حکومت افغانستان نیز به کرات گفته اند که گروه طالبان فعالیتهای شبکۀ القاعده را در ولایات مختلف این کشور تسهیل میکنند.
وزارت دفاع افغانستان در ماه جدی سال جاری از کشته شدن ۱۶ عضو شبکهٔ القاعده در هلمند خبر داد. فواد امان، معاون سخنگوی وزارت افغانستان در آن زمان گفت: "هنوز هم متاسفانه رابطۀ القاعده با طالبان پا برجا است و جنگجویان القاعده در میان صفوف طالبان دیده میشوند."
بر اساس معلومات وزارت دفاع افغانستان، اعضای شبکۀ القاعده جنگجویان طالبان را در بخش چگونگی استفاده از سلاحهای "سنایپر و شببین آموزش دهند".
پیش از این ناظران ملل متحد گفته بودند که طالبان روابط شان را با گروه القاعده قطع نکرده اند.
سر مفتش وزارت دفاع ایالات متحده در ماه اسد سال ۱۳۹۹ با نشر گزارشی گفته بود که طالبان آن گونه که در توافقنامۀ دوحه تعهد کرده اند، روابط شان را با شبکۀ القاعده قطع نکرده اند.
سرمفتش وزارت دفاع ایالات متحدۀ امریکا گزارش داده است که به نظر نمیرسد که طالبان تعهد شان مبنی بر قطع رابطه با سازمانهای دهشت افگن به شمول القاعده را عملی کرده باشند.
شان اودونل، سرپرست دفتر سرمفتش وزارت دفاع امریکا در این گزارش ربع وار که برای کانگرس ایالات متحده تهیه شده، نگاشته است: "شورای امنیت سازمان ملل متحد و فرماندهی مرکزی قوای امریکایی (سنتکام)، هر دو گزارش دادهاند که طالبان به حمایت از القاعده ادامه داده و حتا برای انجام حملات بر نیروهای امنیتی افغان، با یکدیگر همکاری میکنند."
در همین حال، مشاور امنیت ملی قصر سفید دو روز پیش در یک تماس تلیفونی با حمدالله محب، مشاور شورای امنیت ملی افغانستان گفته است که حکومت جدید ایالات متحده توافقنامۀ صلح با طالبان را بررسی میکند.
قصر سفید با نشر اعلامیهای گفته است که آقای جیک سولیوان در این تماس تلیفونی عزم امریکا را برای ارزیابی این توافقنامه واضح کرد تا دیده شود که طالبان چقدر به تعهدات شان در راستای "کاهش خشونت، قطع رابطه با گروههای تروریستی و انجام مذاکرات معنادار با حکومت افغانستان و سایر طرفها" عملی کرده اند.