شماری از فروشندگان انغوزه (هینگ) در ولایت بلخ ضمن نگرانی از فروش این گیاه به نام پاکستان در بازارهای جهانی می گویند که عاید هینگ بیشتر از تریاک بوده و مسوولان باید در قسمت بازاریابی آن توجه کنند.
این فروشندگان با اطمینان می گویند که گیاه انغوزه یا همان هینگ می تواند بدیل مناسب تریاک باشد.
علی خان انوری که در رشتهٔ زمین شناسی تحصیل کرده و در حال حاضر مصروف تجارت هینگ در شهر مزار شریف است، به صدای امریکا گفت که بر بنیاد ارزیابی آنان، حاصلات و عاید انغوزه بیشتر از مواد مخدر است.
انوری گفت: "یگانه بدیل که ما فکر کردیم و برداشتهایی که در سال های اخیر میبینیم، هینگ بازار خوب دارد. مصرف آب آن کمتر است و حاصلدهی آن نیز چند برابر تریاک است. ما اگر از یک جریب زمین تا شش لک افغانی از تریاک بگیریم، مطمین از هینگ ده لک افغانی خواهد بود."
اما آنچه این فروشندگان را نگران کرده، دسترسی نداشتن آنان به بازارهای جهانی است. انوری گفت که حکومت باید یک دهلیز مستقیم برای تجارت هینگ ایجاد کند، زیرا هم اکنون هینگ افغانستان در بازارهای جهانی به نام کشورهای دیگر به فروش میرسد.
انوری گفت که هینگ افغانستان به پاکستان منتقل شده و از آنجا به نام محصول پاکستان به خارج صادر میشود. او با بیان اینکه عاید کمتر نصیب دهقانان افغان و عاید بیشتر به پاکستان سرازیر میشود، تاکید کرد که " تمام تمرکز ما باید به دهقان باشد تا دهقان از زمین بالا شود."
در سال های اخیر کشت این گیاه در ولسوالی های چهار کنت، مارمل، زاری، کشنده، چمتال، شولگره و دولت آباد ولایت بلخ افزایش یافته است.
در حال حاضر، نزدیک به ۵۰۰ دکان هینگ فروشی در ولایت بلخ فعال شده و یک کیلو هینگ در این بازارها تا ۲۰هزار افغانی به فروش میرسد.
محمد رازق سلطانی، یکی از فروشندگان این گیاه، از مسوولان فعلی میخواهد که در پی قرارداد این گیاه با کشورهای وارد کننده هینگ باشند.
سلطانی گفت: "هم اکنون در افغانستان هیچ زراعتی مثل هینگ مفاد ندارد و باید قراردادش را حکومت با کشورها بکند و برای دهقانان تخم این گیاه را توزیع کند."
انغوزه در افغانستان به نام ”هینگ بدبو“ شناخته میشود. در گذشته این گیاه به گونهٔ طبیعی در کوههای این کشور میرویید. اما به دلیل برداشت بی رویه آن، این گیاه تقریباََ به انقراض رسید. اما اکنون در برخی ولایتها، دهقانان به کشت گیاه انغوزه "هینگ بدبو"در زمین های آبی خود رو آورده اند.