عطامحمد نور؛ والی پیشین بلخ و رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی امروز با سخنان تند گفت که مامور بادآورده نیست و حزب وی هر تصمیمی که در موردش بگیرد، آن را میپذیرد.
آقای نور که روز شنبه در سیوسومین سالمرگ، استاد عبدالقادر مشهور به ذبیحالله یک فرمانده حزب جمعیت در بلخ، صحبت میکرد، رئیس جمهور غنی را به نقض توافقنامه سیاسی ایجاد حکومت وحدت ملی و عبدالله عبدالله را به بیاعتنایی در قبال آرای مردم متهم کرد.
به گفتۀ وی، مقام ولایت بلخ ماموریت "بسیار کوچک" برای جلوگیری از حضور داعش و طالبان است؛ در حالی که به گفتۀ خودش "در سطح افغانستان در معادلات سیاسی" شریک است.
او افزود "من بارها گفته ام که مرا با مکتوب، کسی برطرف نمیتواند...یک قدم به پیش ماندند، ده قدم پیش میمانم، من مامور بادآورده نیستم، من ماموری با کاغذ رئیس جمهور تعیینشده نیستم، در اینجا اشتباه نکنند، لطفاً".
والی پیشین بلخ، تاکید کرد که در صف مخالف رئیس جمهور در انتخابات ایستاد بود و در دوران حکومت آقای غنی، نیز از آنچه "نارسایی" یاد کرد، انتقاد کرده است.
همچنان آقای نور، "که اخیراً به گفتۀ ارگ استعفایش از سوی رئیس جمهور پذیرفته شده است"، از عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه حکومت، به عنوان نمایندۀ جمعیت در حکومت، شدیداً انتقاد کرد و گفت، وضعیت را طوری ساخته است که "همه را در پرتگاه سقوط برابر میکند؛ اما زورش به ما نمیرسد".
آقای نور تاکید کرد که در برطرفی وی، بین ۲۰ تا ۳۰ درصد اشرف غنی، نقش داشته؛ ولی ۷۰ تا ۸۰ درصد دیگر کار عبدالله، بوده است.
به گفتۀ وی، بر اساس توافق، عبدالله نامزد جمعیت است، این حزب حق دارد که پست خود را تغییر دهد و حق امر و نهی بر وی را دارد.
تا اکنون، ریاست جمهوری و ریاست اجرائیه افغانستان در مورد این اظهارات آقای نور، واکنشی نشان نداده است.
اما در مورد این که در قبال تصمیم ارگ، آقای نور چه میکند؟ او گفت که اکنون در مورد وی ریاست اجرائیه تصمیمگیر نیست.
آقای نور افزود "من صلاحیت را به رهبری جمعیت داده ام به صلاحالدین خان ربانی فرزند ارشد رهبر شهید و به اعضای رهبری، هر فیصله و تصمیمی که میگیرند، صلاحیت دارند و برای من مرعیالاجرا است، چون بیعت شرعی دارم، مرا اگر میگوید که برآی از شهر مزار، من میبرآیم، اگر میگوید برو خانهات بنشین، مینشینم".
او تاکید کرد که اگر رهبری جمعیت به او مشوره دهد که در برابر این تصمیم مقاومت کند، این کار را انجام خواهد داد.
والی پیشین بلخ، هشدار داد که اگر حکومت از در تفاهم پیش نیاید، در آن صورت تا آخر حکومت والی باقی خواهد ماند و به هوادارانش توصیه کرد که خویشتنداری را از دست ندهند و در صورت ضرورت به حرکت مدنی بپردازند.
اما تاکید کرد که اگر حرکتهای مدنی نتیجۀ مطلوب را نداد، با مشورۀ اعضای رهبری حزباش، متوصل به گزینههای دیگر خواهند شد؛ ولی گزینههای احتمالی را روشن نساخت.