لینک های دسترسی

Breaking News

روسیه: آذربایجان توافق آتش‌بس با ارمنستان را نقض کرده است


سربازان آذری
سربازان آذری

روسیه روز شنبه ۲۵ مارچ ( پنجم حمل) گفت که آذربایجان با عبور از خط مرزی تعیین شده بین دوکشور، آتش‌بس سال ۲۰۲۰ در قره‌باغ را نقض کرده است.

آذربایجان و ارمنستان در سال‌های ۱۹۹۰ و ۲۰۲۰ دوبار روی کنترول منطقهٔ قره‌باغ با هم جنگیدند. جنگ شش هفته‌ای سال ۲۰۲۰ جان بیش از ۶۵۰۰ تن از نیروهای امنیتی دو جانب را گرفت و سر انجام، به میانجی‌گری روسیه و استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه در ساحه، پایان یافت.

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای گفت: "در ۲۵ مارچ، یک قطعهٔ از نیروهای مسلح آذربایجان بر خلاف توافقنامه نه نومبر ۲۰۲۰، از خط تماس در منطقه شوشا عبور کردند."

در این بیانیه آمده است که نیروهای حافظ صلح روسیه "در حال اتخاذ تدابیری به هدف جلوگیری از تشدید تنش و تحریکات متقابل هستند."

اوایل روز شنبه، وزارت دفاع آذربایجان اعلام کرد که کنترول برخی از جاده‌های فرعی را در قره باغ به دست گرفته است.

این وزارت همچنان گفت که "اقدامات کنترولی لازم توسط قطعات اردو آذربایجان به منظور جلوگیری از استفاده از جاده‌های خامه در شمال لاچین اتخاذ شد" تا جلو ارسال تسلیحات از ارمنستان گرفته شود.

دهلیز لاچین تنها جادهٔ است که قره باغ را به ارمنستان وصل می‌کند. این جاده توسط نیروهای آذری مسدود شده است که به گفتهٔ ارمنستان منجر به یک بحران انسانی در این منطقه شده و هدف آن بیرون راندن ارمنی‌تباران از قره باغ است. اما باکو این ادعاها را رد کرده است.

نیکول پاشینیان، صدر اعظم ارمنستان، به تاریخ ۱۶ مارچ (۲۵ حوت) با انتقاد از نقش نیروهای حافظ صلح روسیه در قره‌باغ گفت که به خاطر جلوگیری از "نسل‌کشی" ارمنی‌تباران در این ساحه، بایداز جامعهٔ بین‌المللی کمک خواسته شود.

اوگفت: "رهبری سیاسی-نظامی آذربایجان برای تصفیه قومی و یک نسل‌کشی در قره‌باغ آمادگی می‌گیرد." ادعای که آذربایجان آن را رد کرده است.

پاشینیان گفت: "نیروهای حافظ صلح روسیه، تضمین کنندهٔ امنیت جمعیت ساکن در قره‌باغ اند و اگر آنان امنیت را تامین کرده نمی‌توانند، باید به شورای امنیت ملل متحد رو بیاورند تا از نسل‌کشی جلوگیری شود."

پاشینیان و الهام علیوف، رییس جمهور آذربایجان چندین دور مذاکرات صلح را با میانجیگری اتحادیه اروپا و ایالات متحده برگزار کرده اند.

هفته گذشته، پاشینیان به پیشرفت‌هایی در روند صلح اشاره کرد، اما گفت "مشکلات اساسی" همچنان باقی است، زیرا "آذربایجان در تلاش است تا ادعاهای ارضی را مطرح کند که خط سرخ برای ارمنستان است".

ارمنستان نیروهای آذری را به اشغال حدود ۱۵۰ کیلومتر مربع خاک این کشور در امتداد مرز مشترک پس از جنگ ۲۰۲۰ متهم می‌کند.

جدایی طلبان قومی ارمنی در قره باغ پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، از آذربایجان جدا شدند که منجر به درگیری و کشته ۳۰هزار نفر در این دوکشور شد.

اکثریت جمعیت قره‌باغ ارمنی اند، اما این ساحه به گونۀ کامل در داخل خاک آذربایجان موقعیت دارد.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری رویترز استفاده شده است.

XS
SM
MD
LG