این مسابقه در دو تیم جداگانه دختران و پسران بایسکل ران از سوی نهاد «آینده سبز افغانستان» به پیشواز از روز جهانی و هفته مبارزه با مواد مخدر در مرکز ولایت بامیان برگزار شده بود.
ورزشکاران با حمل شعار های مبارزه با کشت و تولید تریاک در افغانستان از جوانان خواستند تا جهت صحتمندی شان به ورزش رو آورند و به مواد مخدر نه بگویند.
ورزشکاران در این مسابقه در تیم های جداگانه، فاصله حدود چهار کیلومتر را رکاب زدند و از حکومت خواستند تا زمینه رو آوردن جوانان افغان را به ورزش بیشتر مهیا سازد.
چند تن از دختران ورزشکار که در این مسابقه بایسکل رانی اشتراک داشتند، در صحبت به صدای امریکا، هدف از حضور شان را در این مسابقه مبارزه جدی جوانان با مواد مخدر و رو آوردن شان به ورزش خواندند.
ذکیه محمدی، نماینده فدراسیون بانوان بایسکل ران بامیان گفت این نهاد نقش پیام رسان را دارد.
"ما دختران ورزشکار بامیان خواستیم با راه اندازی مسابقه بایسکل رانی به سایر دختران، جوانان و خانواده ها پیام رسانی کنیم که از راه ورزش و ترویج ورزش می شود به مواد مخدر نه گفت و با آن مبارزه کرد."
کمپاین های مختلف مبارزه با مواد مخدر در بامیان در حالی راه اندازی می شود که مسؤولان اداره مبارزه با مواد مخدر آن ولایت از افزایش کشت دوباره تریاک در این ولایت اظهار نگرانی کرده اند.
بامیان از ولایت های امن در مرکز افغانستان است که حدود ده سال قبل کشت تریاک در آن صفر اعلام شده بود.
آقا حسین نظری، رئیس اداره مبارزه با مواد مخدر ولایت بامیان گفت: "متأسفانه امسال کشت تریاک و مواد مخدر در بامیان دوباره از سرگرفته شده است که بر اساس سروی ما بیش از ده تا پانزده هکتار زمین در ساحات مختلف این ولایت تریاک کشت شده است."
مسؤولین محلی بامیان هشدار داده اند که اگر مبارزه جدی با کشت تریاک در این ولایت صورت نگیرد و امکانات بیشتر برای نهاد های مبارزه با مواد مخدر از سوی حکومت مرکزی در نظر گرفته نشود، ممکن کشت تریاک دوباره در این ولایت افزایش یافته و افرادی بیشتر به مواد مخدر مبتلا شوند.
هر چند آمار تازه ای از افراد معتاد در بامیان وجود ندارد، اما بر اساس سروی چهار سال پیش دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر ملل متحد و وزارت مبارزه با مواد مخدر، بیش از پنجاه هزار افراد معتاد در بامیان تشخیص شده بود.
نهاد های مبارزه با مواد مخدر پذیرفته اند که به دلیل کمبود بودجه و امکانات نتوانسته اند کمپاین های وسیع آگاهی از اضرار مواد مخدر را در نقاط مختلف ولایت بامیان راهاندازی کنند و راه اندازی این مسابقه بایسکل رانی را گام مثبت برای آگاهی و مبارزه با مواد مخدر خوانده اند.
برگزار کنندگان این کمپاین مبارزه با مواد مخدر از دولت خواستار ایجاد شفاخانه های بزرگ تداوی معتادین در ولایت بامیان شدند.
آنان می گویند که بامیان با داشتن بیش از پنجاه هزار معتاد تنها دو شفاخانه بیست بستر تداوی معتادان دارد که در سال حتی یک صد معتاد در آن تحت تداوی قرار نمی گیرد.
بر اساس گزارش ها، افغانستان هنوز هم یکی از بزرگترین تولید کنندگان مواد مخدر در جهان محسوب میشود.