دختران و پسران در ولایت مرکزی و امن بامیان، در رشتههای ورزشی مختلف به خصوص اسکی در یک دهه اخیر به پیشرفتهای چشمگیری دست یافته اند و در ولایت غزنی نیز جوانان به بازی کرکت بیشتر از پیش رو آورده اند.
اما شماری از ورزشکاران در این ولایات بامیان و غزنی از نبود امکانات و عدم توجه دولت برای ایجاد فضای مناسب ورزشی، شاکی اند.
با وجود تمام آزمون های که سر راه ورزشکاران افغان قرار دارد، شماری از آنان توانسته اند ضمن کسب عضویت تیمهای ملی کشور، دهها مدال طلا، نقره و برنز را در مسابقات ورزشی ملی و بینالمللی به نام خود کنند.
پرویزفیضی یکی ورزشکاران غزنی میگوید: "ما هیچ مربی در ولایت خود نداریم، مربی ما یک پایش در کابل است و یک پای دیگرش در غزنی که با این صورت ورزش رشد نمیکند."
ورزشکاران در بامیان نیز از مشکلات مشابهی رنج برده، از عدم توجه دولت شکایت دارند. گلثوم زهرا یکی از ورزشکاران بامیان میگوید: "در کنار مشکلات اجتماعی چون سنتیبودن جامعه در بامیان، نبود امکانات ورزشی برای دختران از چالشهای عمده ما محسوب میشود که ما حتی یک مکان سرپوشیده ورزشی برای دختران دربامیان نداریم".
مسؤولین نیز مشکلات موجود فراروی رشد ورزش را در این دو ولایت، تأیید میکنند؛ اما بر حل آنها تأکید دارند.
اداره ورزش در غزنی میگوید که با وجود مشکلات ورزشکاران توانسته اند، بیش از سی نمایندگی ورزشی را در این ولایت ایجاد کند.
ذاکرحسین احمدی معاون این اداره میگوید که آنان در تلاش حل مشکلات ورزشکاران این ولایت استند؛ اما برخی مشکلات از توان شان خارج است و باید دولت مرکزی به آن توجه نماید.
آقای احمدی می افزاید:"مشکلات عمده ورزشکاران در غزنی نبود امکانات ورزشی است که شامل البسه، کفش و سایر لوازم میشود؛ اما تلاشها جریان دارد تا این مشکلات حل شود؛ ولی نبود امنیت در غزنی از چالشهای عمده دیگر فراروی ورزشکاران محسوب میشود که باید دولت توجه نماید".
به گفتۀ احمدی ایجاد ورزشگاهها، میدان های معیاری فوتبال، کرکت و والیبال نیز مواردی اند که مسؤولین ورزش در مرکز باید روی آن تصمیم بگیرند.
در ولایت غزنی تنها دو میدان والیبال را حکومت و هشت ورزشگاه کریکت، فوتبال، والیبال و سایر رشتهها را بخشهای خصوصی و شرکتهای تجارتی در مرکز ایجاد کرده اند؛ اما ورزشکاران ولسوالیها به آنها دسترسی ندارند.
صالح محمد نزهت مدیر اداری فدراسیون ورزش ولایت بامیان میگوید که برای نهادینه شدن ورزش در بامیان و حضور دختران در رشتههای مختلف ورزشی به همکاری اداره اطلاعات وفرهنگ مسابقات مختلف ورزشی را در این ولایت راه اندازی کرده است
.
آقای نزهت میافزاید:"ما تلاش داریم تا یک میدان سبز و استندرد فوتبال در ولایت بامیان ایجاد کنیم که خوشبختانه چندی قبل همایون خیری رئیس تربیت بدنی افغانستان مشکلات ورزشکاران بامیان را از نزدیک شنیده و منتظر آن هستیم که اسناد ملکیت زمین فوتبال در اختیار اداره ورزش قرار بگیرد، تا ما اقدام به ساخت این میدان بکنیم".
درحال حاضر بیشتر از پانزده کلپ رشتههای مختلف رزمی و نزدیک به بیست تیم والیبال و فوتبال، در کنار پنج اسکی کلپ دخترانه و پسرانه در ولایت بامیان فعالیت دارند.
ورزش افغانستان در سالهای پسین رشد کرده است، طوری که در سال ۱۳۹۴ خورشیدی، ورزشکاران افغان هشتاد مدال را در رشتههای مختلف ورزشی از مسابقات منطقهیی، آسیایی و جهانی کسب کردند که سی عدد این مدالها طلا اند.