حکومت جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در حال تدوین طرحی برای تسریع انتقال و اسکان مجدد هزاران افغان از قطر به ایالات متحده میباشد.
براساس گزارش خبرگزاری اکسیوس به استناد منابع آگاه از موضوع، مقامات ارشد وزارت امنیت داخلی، وزارت خارجه و قصر سفید در حال بحث در مورد روند سریع پناهندگان استند.
این طرح به افغانها اجازه میدهد تا ظرف ۳۰ روز پس از ورود به پایگاه نظامی در قطر، طی مراحل و بررسی شده و پس از منظور شدن پناهندگی شان به ایالات متحده منتقل شوند. در حالت عادی این روند معمولا دو تا پنج سال طول میکشد تا متقاضیان پناهندگی در ایالات متحده مستقر شوند.
وزارت داخله ایالات متحده میگوید که بیش از ۷۶ هزار افغان از طریق "عملیات استقبال از متحدان" به ایالات متحده منتقل شده اند و ۲۵۰۰ نفر در نقاط ترانزیت آمادهٔ پرواز به ایالات متحده میباشند.
براساس این گزارش ایالات متحده در نظر دارد تا برای هزاران پناهجوی افغان مستقر در پایگاههای نظامی تا اواسط ماه فبروری زمینۀ اسکان مجدد در امریکا را فراهم کند.
حکومت ایالات متحده تا کنون تمام افغانها را در چارچوب برنامهٔ اقامت موقت بشردوستانه (Humanitarian parole) پذیرفته است. این برنامه شرایط زندگی و کار را در ایالات متحده برای دوسال تامین میکند و پس از آن افغانهای پناهنده باید پروسه طولانی ویزای خاص مهاجرت (SIV) ، پناهندگی سیاسی و یا هم درخواست برای گرین کارت را سپری کنند.
برنامهٔ اقامت موقت بشردوستانه برای آن دسته از شهروندان خارجی در نظر گرفته میشود که از طریق مهاجرت، و ویزه رایج به امریکا آمده نمیتوانند، اما نیاز دارند که کشورهای شان را ترک کنند.
در جمع متقاضیان اقامت موقت، فعالان سیاسی و اجتماعی، دانشمندان، کارمندان حقوقبشری، وکلای مدافع، سارنوالان، قضات و سایر افراد شامل اند که زندگی شان در کشورشان با خطر و آزار و اذیت مواجه است.
اما با این حال، استفاده از پروسه برنامه پذیرش پناهندگان ایالات متحده در قطر، افغانها را در مسیری دریافت گرین کارت قرار میدهد.
به گفته منابع، تیم آقای بایدن روند پناهندگی سریع در دورهٔ بارک اوباما، رییس جمهور پیشین ایالات متحده در جریان بحران پناهندگان سوریه در سال ۲۰۱۶ را به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار داده است. آنزمان در کمتر از ۱۲ هفته حدود ۱۰ هزار پناهنده طی مراحل شده بود.
یک مقام قصر سفید به خبرگزاری اکسیوس گفت که علاوه بر روند ۳۰ روزه، دولت همچنین در حال بررسی فرآیندهای ۹۰ روزه و ۱۲۰ روزه به عنوان راه هایی برای تسریع و نوآوری در روند پناهندگی ایالات متحده است - نه فقط برای افغانها.
از جمله پناهندگان افغان تقریباً ۱۰ هزار آنان در پایگاههای نظامی منتظر استند، در حالی که بقیه در جوامع جدید خود اسکان داده شده اند.
یک مقام قصر سفید گفته است که در مجموع، دولت در نظر دارد که روند تخلیه را به ۲۰۰۰ افغان در ماه افزایش دهد که نیمی از آنان دارندگان یا متقاضیان ویزهٔ ویژهٔ مهاجرت یا SIV خواهند بود.