سفر پنج روزهٔ جو بایدن، ریيس جمهور ایالات متحدهٔ امریکا به اروپا، روز پنجشنبه ۱۳ جولای ( ۲۲ سرطان) با اشتراک در نشست رهبران پنج کشور حوزهٔ اسکاندیناوی به پایان رسید.
در این نشست همکاری های امنیتی که با اشتراک رهبران ناروی، سویدن، دنمارک، فنلند و آیسلند، در هلسینکی، پایتخت فنلند برگزار شد، رسیدگی به تغییر اقلیم و موضوعات مرتبط به تکنالوژی نیز مورد بحث قرار گرفت.
فنلند در اوایل امسال با سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) پیوست، امری که مرزهای این ایتلاف با روسیه را دوبرابر ساخت. بایدن در دیدار با همتای فنلندی خود، از پیوستن فنلند با ناتو، استقبال کرد.
او گفت: "می دانید، فنلند و ایالات متحده، فکر میکنم که ما باهم قویتر هستیم. فکر می کنم شما [فنلند] ثروت باورنکردنی برای ناتو و جهان هستید."
یک روز قبل از نشست هلسینکی، جو بایدن در دیدار با همتای اوکراینی خود، بار دیگر تاکید کرد که اوکراین در مبارزه با روسیه، تنها نخواهد ماند.
بایدن افزود: "ما عقب نشینی نخواهیم کرد. تعهد ما نسبت به اوکراین ضعیف نخواهد شد. ما برای استقلال و آزادی، امروز، فردا و تا هر زمانی که ضرورت باشد، می ایستیم."
هدف نشست هلسینکی به نمایش گذاشتن گسترش قدرت و نفوذ ناتو در برابر پرخاشگری های روسیه خوانده شده است. آقای بایدن تاکید کرد که پوتین در اوکراین پیروز نخواهد شد.
او گفت: "پوتین هنوز هم این باور غلط را در سر دارد که می تواند بر اوکراین پیروز شود. او نمی تواند باور کند که این سرزمین آنان [اوکراینی ها] است، این کشور آنان است و آیندهٔ آنان است. حتی پس از این همه، پوتین هنوز هم نسبت به قدرت پایدار ما تردید دارد. او هنوز هم شرط بدی می بندد."
جو بایدن این دو پیام را در نشست سران ناتو ابراز کرد، نشستی که جو بایدن آن را تاریخی عنوان کرد. در نشست ۱۱ و ۱۲ جولای در ویلنیوس، پایتخت لتوانیا، سران ناتو بار دیگر حمایت خود را نسبت به پیوستن اوکراین با این سازمان تکرار کردند، ولی برای این کار یک جدول زمانی را تعیین نکردند. باوجود آن هم، ولادمیر زیلینسکی، ریيس جمهور اوکراین، این نشست را موفق خواند.
زیلینسکی گفت: "فکر می کنم در پایان نشست ما اتحاد بزرگی از سوی رهبران و ضمانت های امنیتی داشتیم. این کار موفقیت این نشست است."
زیلنسیکی از تصمیم واشنگتن مبنی بر فراهم کردن بمهای خوشهای (کلستر) به کیف، که استفادهٔ آن از سوی بیش از ۱۲۰ کشور جهان ممنوع می باشد، نیز حمایت کرد.
وی افزود: "روسیه همواره از بم های خوشهای بر قلمرو ما استفاده می کند، در خاک ما می جنگد، مردم ما را می کشد، و از سال ها به این طرف از بمهای خوشه ای استفاده میکند."
روسیه فراهم کردن اطمینان و معاونت های امنیتی غرب به اوکراین را یک اشتباهٔ خطرناک خوانده که به گفتهٔ کرملین، این کار می تواند امنیت روسیه را نیز تهدید کند و برای سال های پیشرو، امنیت اروپا را در معرض خطرات بزرگتر قرار خواهد داد.