جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، روز چهارشنبه پنجم جولای (۱۴ سرطان) به اولف کرسترسن، صدر اعظم سویدن گفت که انتظار دارد درخواست سویدن برای پیوستن با پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) منظوری نهایی را به دست بیاورد.
این در حالی است که متحدان غربی برای نشست آیندهٔ ناتو آمادگی میگیرند.
جو بایدن در قصر سفید یک بار دیگر تصریح کرد که از عضویت سویدن در ناتو به "گونهٔکامل" حمایت میکند و "مشتاقانه" در انتظار منظوری این پیشنهاد است.
صدر اعظم سویدن از رهبری رییس جمهور امریکا در حفظ اتحاد این پیمان در جریان تنشهای برخواسته از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین ابراز امتنان کرده و از حمایت قوی وی از درخواست سویدن تمجید کرد.
سویدن تلاش دارد عضویت ناتو را به دست بیاورد اما ترکیه و هنگری تا حال با آن توافق نکرده اند. استکهلم برای پیوستن به این پیمان به منظوری تمامی اعضای ناتو نیاز دارد.
قرار است جو بایدن به روز یک شنبه برای سفر یک روزه به بریتانیا و سپس برای اشتراک در نشست سالانهٔ ناتو وارد لتوانیا شود.
فنلند و سویدن پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین برای کسب عضویت ناتو درخواست دادند. فنلند توانست پس از کسب منظوری ترکیه، عضویت ناتو را به دست بیاورد، اما سویدن برای کسب حمایت انقره با مشکلات متعددی مواجه است.
رییس جمهور ترکیه از سویدن خواسته است تا در بدل حمایت عضویت این کشور در ناتو، دهها تن از کردهایی را به این کشور استرداد کند که انقره آنان را به انجام اعمال تروریستی و دخیل بودن در کودتای ناکام سال ۲۰۱۶ متهم کرده است.
اما روابط دو کشور در پی رویدادهای سوختاندن نسخههای از قرآن در استکهلم کشیده شده و رجب طیب اردوغان به سویدن هشدار داده بود که در رابطه به درخواست کسب عضویت ناتو از ترکیه توقع خیرخواهانه نداشته باشد.
کرین ژان پییر، سخنگوی قصر سفید نگفت که آیا رییس جمهور بایدن پلان دارد پیش از اشتراک در نشست ناتو با همتایان ترکی و هنگریاش به گونهٔ مستقیم صحبت کند یا نه.
صدر اعظم سویدن گفت که نشست ناتو برای ورود این کشور به ناتو موقع مناسب است، اما او افزود که ترکیه باید در این مورد تصمیم بگیرد.
سویدن گفته است که تقاضاهای ترکیه را برآورده کرده است و در این همین خصوص یک فردی را که از کردها حمایت میکرد به ترکیه مسترد میکند.
انقره روز گذشته تعین نشست ناتو را به مثابهٔ ضرب الاجل رد کرده گفت که هیچ زمانی استفاده از فشارهای زمانی را منحیث یک راهکار نمیپذیرد.
هنگری که قبلاً اندکی تمایل به تصویب تقاضای سویدن نشان داده بود، گفته است که در این مورد تصمیم ترکیه را دنبال خواهد کرد.