چین و پاکستان میگوید که وضعیت افغانستان بر هر دو کشور اثر گذاشته است و از همین رو اسلام آباد و بیجینگ توافق کرده اند که استراتیژی پنج فقرهای را در خصوص افغانستان دنبال کنند.
وانگ یی، وزیر خارجهٔ چین و شاه محمود قریشی همتای پاکستانیاش دیروز در ولایت شیچان چین گفتند که "تلاش برای صلح با تمام قدرت به هدف جلوگیری از گسترش جنگ افغانستان" در صدر اولویتهای این مبارزهٔ مشترک قرار خواهد داشت.
ترویج فعالانهٔ صلح از طریق مذاکرات و گفتگوهای بین الافغانی، کار مشترک در مبارزه با تروریزم، ترویج هماهنگی و همکاری میان همسایههای افغانستان و تقاضا از ایالات متحده برای عملی کردن مسوولیتهایش در قبال صلح و بازسازی افغانستان، بخشهای دیگر این استراتیژی است.
وزیر خارجهٔ پاکستان گفت که کشورش از این استراتیژی کاملاً حمایت میکند و در مورد چگونگی پیشبرد آن تصمیم اتخاذ خواهد شد.
پیش از این، چهارمین دور گفتمان وزاری خارجهٔ افغانستان، پاکستان و چین در ماه جون راه اندازی شد که در آن طرفین بر روند صلح و بازسازی افغانستان و همکاری سه جانبه توافق کرده بودند.
وزیر خارجهٔ چین گفت: "خروج شتابزدهٔ نیروهای ایالات متحده نه توانست به هدف فرونشاندن تروریزم در افغانستان دست یابد و نه هم توانست صلح را در منطقه تامین کند. در عوض، یک خلای جدید امنیت را ایجاد کرد. این کاملاً غیرمسوولانه است."
این در حالی است که ایالات متحده میگوید که به هدفی که نیروهای امریکایی به افغانستان فرستاده شده بودند، دست یافته است.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در نخستین سخنرانیاش منحیث رییس جمهور به کانگرس گفت: " ما اسامه بن لادن را به کیفر رساندیم و تهدید تروریستی القاعده را در افغانستان تنزیل دادیم. پس از ۲۰ سال تهور و قربانی، زمان آن است که قوای امریکایی از افغانستان به کشورشان برگردند."
روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بیش از ۹۵ در صد تکمیل شده است و قرار است پایان این روند به تاریخ ۳۱ اگست اعلام شود.
پاکستان درحالی روی این استراتیژی با چین توافق کرده است که روابط کابل با اسلامآباد به شدت پرتنش شده است.
مقامات افغان میگویند که پاکستان از گروه طالبان و سایر گروههای تندرو که در افغانستان دست به حملات تروریستی میزنند، حمایت کرده و شهروندان پاکستانی رسماً در صفوف طالبان و سایر گروههای دهشت افگنی میجنگند. اما اسلامآباد این اتهامات را رد میکند.