حنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان به روز یکشنبه در مراسم رسیدن نخستین محموله کمکهای نظامی چین به کابل گفت، این کمک نظامی چین به هراسافگنان و حامیان شان این پیام را میرساند که چین در مبارزه با هراسافگنی در کنار مردم افغانستان میایستد.
این اولین کمک نظامی چین به افغانستان است که به شمول طیارههای انتقالاتی، اسلحه، تجهیزات، مهمات، وسایل لوژیستکی و وسایط نظامی شامل آن میباشد.
از این کمکها اولین محمولۀ آن روز یکشنبه به افغانستان رسید؛ اما متباقی کمکها به شمول طیارههای ترانسپورتی، در ماه آیندۀ به گونۀ مسلسل به افغانستان سپرده میشود.
در مراسم سپردن این کمک نظامی چین به جانب افغانستان، حنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان و سفیر چین در کابل حضور داشت.
آقای اتمر گفت که این کمک نظامی دهها میلیون دالر ارزش دارد و اما از لحاظ نظامی و امنیتی اهمیت زیاد دارد و این دو کشور با دشمن مشترک (هراسافگنی) مواجه است.
او گفت "این کمک چین به حامیان دهشتافگنی پیام روشن میدهد که آنها یک انتخاب خواهند داشت؛ در کنار حکومت افغانستان، مأموریت حمایت قاطع، کشورهای منطقه در مبارزه علیه دهشتافگنی بایستند و یا هم شانه به شانه تروریستان، آنها به انتخاب سختی دچار شده اند".
آقای اتمر این کمک نظامی چین را تغییر مهم خواند و افزود، کمکها و حمایتهای اخیر نظامی چین، هند، روسیه و ناتو از این کشور، حامیان هراسافگنی را منزوی میسازد. "این که تروریست دوست ندارد؛ همانگونه حامیان شان هم دوستانی نخواهند داشت".
از سوی دیگر یاو جینگ، سفیر چین مقیم کابل گفت که کشورش با این کمک نظامی به افغانستان، در پی گسترش روابط خود با افغانستان است و چون این کشور در مرحلۀ مهم انتقال قرار دارد؛ چین این کمک را انجام داد.
مسألۀ کمکهای نظامی چین به افغانستان به حوت سال گذشتۀ شمسی بر میگردد؛ زمانی که آن را فانگ فونگ هوی، لوی درستیز قوای مشترک چین، در جریان دیدار با رییس جمهور اشرف غنی مطرح نمود و اظهار امیدواری کرد که همکاریها در زمینه امنیت و مبارزه با تروریزم میان دو کشور تقویت شود.
این کمک نیز به اساس موافقتنامۀ به افغانستان صورت گرفته که میان دو کشور امضا شده است و به زودی دومین محموله نظامی چین در ماه اگست به افغاستان خواهد رسید.
به گفتۀ آگاهان بیجینگ در پی ناامنیهای اخیر در شمال افغانستان، نگران است که مبادا بیثباتی در افغانستان پناهگاه امنی برای گروههای اویغور فراهم کند. جدایی طلبان اویغور در سین کیانگ در نزدیکی مرز با افغانستان، خواهان استقلال اند.
قبلاً هیچگاهی چین به افغانستان در بخش نظامی کمک زیادی انجام نداده و اکثراً کمکهای این کشور به مسایل بشردوستانه و اقتصادی متمرکز بوده است.