وزارت امور خارجه چین روز پنجشنبه ۱۱ اپریل (۲۳ حمل) اعلام کرد که در واکنش به فروش تسلیحات به تایوان، مدیران ارشد اجرایی دو شرکت صنایع دفاعی امریکا را از ورود به چین منع کرده و دارایی آنان را منجمد کرده است.
این وزارت گفته است که فروش تسلیحات به تایوان "دخالت جدی" در امور داخلی چین است و به حاکمیت و تمامیت ارضی چین آسیب میرساند.
در بیانیهٔ وزارت خارجهٔ چین آمده است: "ادامه فروش تسلیحات توسط ایالات متحده به منطقۀ تایوان چین، نقض جدی اصل چین واحد و مفاد سه بیانیه مشترک ایالات متحده و چین است."
ایالات متحده و چین در سالهای ۱۹۷۲ ،۱۹۷۹ و ۱۹۸۲ سه بیانیهٔ مشترکی را امضا کردند که نقش مهمی در برقراری روابط بین ایالات متحده و چین ایفا کرده و یک عنصر اساسی در گفتگو بین دو کشور استند.
تحریمهای روز پنجشنبه علیه شرکت سیستمهای هوانوردی جنرال اتومیکس که طیارههای بدون سرنشین تولید میکند و شرکت تولید کنندهٔ موترهای نظامی جنرال داینامیکس لند سیستمز، اعمال شده است.
وزارت خارجه چین در بیانیهٔ خود گفته است که داراییهای این شرکتها در چین منجمد شده و مدیران ارشد آنها از ورود به این کشور منع شده اند.
هر دو شرکت بلافاصله به درخواست برای اظهار نظر پاسخ ندادند.
سال گذشته نیز چین تحریمهایی را علیه شرکتهای صنایع دفاعی و هوافضایی ایالات متحده، از جمله نارتروپ گرومن و لاکهید مارتین به دلیل فروش تسلیحات به تایوان، اعمال کرده بود.
تایوان و چین در سال ۱۹۴۹ پس از یک جنگ داخلی از هم جدا شدند و نیروهای ملیگرای شکست خورده به تایوان فرار کردند و در آنجا حکومتی را ایجاد کردند که بعدها به یک دموکراسی پر جنب و جوش تبدیل شد.
اما چین تایوان را بخشی از قلمرو خود میداند و تعهد کرده است که روزی دوباره آنرا با خاک خود ملحق خواهد کرد.
باوجود مخالفتهای شدید تایوان، چین در چهار سال گذشته تمرینات نظامی منظمی را در اطراف این جزیره راه اندازی کرده تا بر تایپی فشار بیاورد که ادعای حاکمیت بیجینگ را بپذیرد.
بر اساس قانونی که در سال ۱۹۷۹ از سوی کانگرس ایالات متحده تصویب شد، امریکا استقلال تایوان را به رسمیت نمیشناسد، اما متعهد است تا آن جزیره را در زمینۀ دفاع از خود کمک کند. چین همواره از حمایت حکومت ایالات متحده از تایوان شدیداً انتقاد کرده است.
ایالات متحده هفتهٔ جاری اعلام کرد که وضعیت فرماندهی نظامی خود را در جاپان تغییر میدهد تا زمینهٔ هماهنگی بهتر و تقویت بازدارندگی در برابر فشار چین فراهم شود.
ایالات متحده همچنین روز پنجشنبه یک نشست سه جانبه با جاپان و فیلیپین برگزار خواهد کرد که در آن درباره فشار فزاینده بیجینگ در بحیرۀ جنوب چین گفتگو خواهد شد.
در سالهای اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف رو به وخامت نهاده است. مناقشه تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیتها در چین، به ویژه مسلمانان اویغور در شین ژیانگ، وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ، موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در آبهای جنوب چین که چندین کشور منطقه بر آن ادعای مالکیت دارند، از عوامل عمده تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان شده است.
گروه