نیروهای شبه نظامی موسوم به حمایت سریع سودان روز شنبه ۱۵ اپریل (۲۶ حمل) گفتند که آنان کنترول قصر ریاست جمهوری، اقامتگاه لوی درستیز و میدان هوایی بین المللی خرطوم را به دست گرفته اند.
شبه نظامیان حمایت سریع سودان (RSF) نظامیان سودانی را متهم کرده اند که نخست آنان بر نیروهای حمایت سریع حمله کردند. این شبه نظامیان همچنین ادعا کرده اند که جنگجویان این گروه میدان هوایی مروی در شهرک شرقی و میدان هوایی العبید را در غرب آن کشور تسخیر کرده اند.
اما اردوی سودان گفته است که شبه نظامیان حمایت سریع سودان در چندین محل بر نظامیان آن کشور حمله کردند.
تحلیلگران میگویند که نخست نظامیان سودان شبه نظامیان حمایت سریع سودان را آماج حمله قرار دادند. این تحلیلگران معتقداند که شمار این شبه نظامیان به ۱۰۰ هزار نفر میرسد.
در همین حال، اردوی سودان گفته است که نیروهای هوایی آن کشور عملیات هوایی را بر ضد نیروهای شبه نظامی حمایت سریع آن کشور راه اندازی کرده است. تصاویر منتشر شده نشان میدهد که طیارههای نظامی در آسمان خرطوم در حال پرواز اند، اما خبرگزاری رویترز گفته است که صحت و سقم این تصاویر از سوی منابع مستقل تایید نشده است.
شاهدان گفته اند که گلولهباری در نقاط مختلف خرطوم، پایتخت سودان و اطراف آن شنیده میشود.
یک خبرنگار رویترز گفته است که موترهای زرهی به جادههای خرطوم اعزام شده اند و صدای سلاحهای ثقیل در مقر اصلی نظامیان سودانی و شبه نظامیان حمایت سریع سودان به گوش میرسد.
شماری از داکتران در پایتخت سودان گفته اند که درگیریها در مناطق غیرنظامیان نیز رخ داده و شماری از غیرنظامیان زخمی شده اند. داکتران گفته اند که در اثر این درگیری مسلحانه تا حالا سه غیرنظامی در خرطوم کشته و دست کم نه نفر دیگر زخمی شده اند.
قبل از این، جنرال مو حامد حمدان داگالو، رهبر پیشین شبهنظامیان، گفته بود که اردوی سودان یکی از پایگاههای شبه نظامیان حمایت سریع را محاصره کرده و زیر حملات سلاح ثقیل قرار داده است.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که رویارویی طولانی میان شبه نظامیان و اردوی آن کشور میتواند امنیت سودان را که از قبل با مشکلات جدی اقتصادی و خشونتهای قومی مواجه است، وخیمتر کند.
احزاب سیاسی که قبلاََ با توافق تقسیم قدرت را با نظامیان سودان و شبه نظامیان آن کشور امضا کرده بود، از جناحهای درگیر خواسته اند تا از خشونت دست بکشند.
در عین حال، سفارتهای ایالات متحده و روسیه مستقر در خرطوم خواهان پایان خشونتها در این کشور شده اند.
انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده که از هانوی، پایتخت ویتنام، دیدن میکند، نیز خواهان پایان فوری درگیری در سودان شده است.
وزارت خارجهٔ روسیه نیز روز شنبه خواهان "اقدامات فوری" برای پایان خشونتها میان اردو و شبه نظامیان حمایت سریع سودان شده است.
فولکر پرتس، نمایندهٔ ویژه سازمان ملل متحد برای سودان، نیز خواهان توقف فوری درگیری میان اردوی سودان و شبه نظامیان آن کشور شده است. پرتس با نشر اعلامیهای گفته است که بروز خشونت را به شدت محکوم میکند. این مقام ارشد ملل متحد با مقامات هر دو جناح تماس گرفته و از آنان خواسته است تا از خشونتهای بیشتر اجتناب کنند.
در همین حال، عربستان سعودی گفته است که یک طیارهٔ مسافربری آن کشور که برای پرواز از میدان هوایی خرطوم به قصد ریاض، پایتخت آن کشور، آماده میشد، هدف گلوله قرار گرفته است.
عربستان سعودی با نشر اعلامیهای گفته است که گلوله هنگامی به طیارهٔ ایربس ۳۳۰ اصابت کرد که مهمانان و خدمه آن در داخل طیاره حضور داشتند. بر اساس این اعلامیه، پروازهها از عربستان به سودان و بر عکس از سودان به عربستان به خاطر مصوونیت مسافران و خدمه طیارهها به حالت تعلیق در آمده است. اما در این اعلامیه مشخص نشده است که آیا اصابت گلوله به طیاره تلفاتی در پی داشته است یا خیر.
درگیریها در سودان چند روز پس از تنشهای شدید میان اردو و شبه نظامیان سودان رخ داده است، وضعیتی که میتواند تلاشهای طولانی مدت سودان برای برگشت حکومت غیرنظامی را تضعیف کند. سودان از چندی به اینسو درگیر جنگ قدرت و کودتا بوده است.
عبدالفتاح البرهان، نظامی ارشد سودان، به تاریخ ۲۵ اکتوبر ۲۰۲۱ میلادی، عبدالله حمدوک، صدر اعظم پیشین آن کشور را از قدرت کنار راند و پس از اعلام حالت اضطراری، از پایان یک شورای مشترک غیرنظامی و نظامی که در جریان دو سال گذشته، سودان را اداره میکرد، خبر داد.
البرهان به تاریخ ۲۶ اکتوبر ۲۰۲۱، یعنی یک روز پس از برکناری حکومت غیرنظامی در کشورش، در سخنرانی تلویزیونی گفت که سودان به خاطر اختلافات سیاسی در بنبست قرار داشت و تجربهٔ دو سال شورای حاکمیت سودان به رهبری صدراعظم حمدوک ثابت کرد که مشارکت نیروهای سیاسی در دورهٔ انتقالی ناقص است و به تضادها دامن میزند.
شورای حاکمیت سودان در ماه اگست ۲۰۱۹ میلادی پس از تظاهرات گسترده بر ضد عمر البشیر، رییس جمهور پیشین سودان و کنارگیری وی از قدرت، ایجاد شد که اعضای آنرا نظامیان و غیرنظامیان تشکیل میداد. شبه نظامیان سریع سودان یکجا با اردوی آن کشور عمر البشیر را از قدرت کنار زدند.