جایزه نوبل اقتصاد روز دوشنبه نهم اکتوبر (۱۷ میزان) به کلاودیا گولدین، اقتصاددان امریکایی، داده شد. تحقیقات گولدین به درک بهتر نقش زنان در بازار کار منجر شده است.
گولدین ۷۷ ساله که استاد پوهنتون هاروارد است، سومین زن است که جایزهٔ معتبر نوبل اقتصاد را میگیرد. او در صحبت با خبرگزاری فرانسپرس دریافت این جایزه را مهم خواند، اما گفت که هنوز هم نابرابری جنسیتی در بازار کار بسیار گسترده است.
کمیتهٔ جوایز نوبل اقتصاد گفت که این اقتصاددان امریکایی، با مطالعهٔ کار زنان در نیروی کاری ایالات متحده، عواملی را شناسایی کرده که در مشارکت زنان در بازار کار دخیل بوده است.
این کمیته گفته است که به گونهٔ اوسط، ۵۰ درصد زنان و ۸۰ درصد مردان در بازار کار در جهان سهیم اند، اما زنان در مقایسه با مردان دستمزد کمتری دریافت میکنند.
پیش از این در تاریخ بیش از نیم قرن جوایز نوبل اقتصاد، فقط دو زن، الینور اوستروم در سال ۲۰۰۹ و ایستر دوفلو در سال ۲۰۱۹، جایزهٔ نوبل اقتصاد را کمایی کرده و متباقی برندگان آن همه مردان اند.
هیات داوران جایزه نوبل اقتصاد گفت که گولدین اطلاعات بیش از ۲۰۰ سال را در مورد کار زنان در ایالات متحده بررسی کرده و تصویر بهتری از مشارکت زنان در بازار کار ارایه کرد.
جایزۀ نوبل در بخشهای طب، فزیک، کیمیا، ادبیات و صلح به خواست الفرد نوبل، یک صنعتکار ثروتمند سویدنی و مخترع دینامیت ایجاد شد. نخستین جایزۀ نوبل در سال ۱۹۰۱ درست پنج سال پس از مرگ نوبل تفویض شد.
جایزۀ نوبل اقتصاد که به نام رسمی "جایزۀ بانک سویدن در علوم اقتصاد" برای یادبود از الفرد نوبل شناخته می شود، نه به خواست نوبل بلکه در سال ۱۹۶۸ از سوی بانک مرکزی سویدن ایجاد شد.
با اینحال، این جایزه در کنار سایر جوایز نوبل تفویض شده و معیار انتخاب برندگان آن نیز شبیه سایر جوایز نوبل می باشد.
گروه