هیلری کلنتن، وزیر خارجهٔ پیشین ایالات متحده، در مقایسهٔ محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان و ولادمیر زیلینکسی رییس جمهور اوکراین، با الفاظ سرزنش کننده از غنی و با کلمات تمجیدآمیز از زیلینسکی یاد کرده است.
کلنتن در نشستی زیر نام "افغانستان-یافتن راهی برای پیشرفت" که از سوی مجمع جایزهٔ صلح نوبل در اسلو، پایتخت ناروی، برگزار شده بود، وضعیت موجود در افغانستان را به بحث گرفت و در جریان این صحبت، غنی و زیلینسکی را با هم مقایسه کرد.
خانم کلنتن گفت: " به تفاوت نگاه کنید که اشرف غنی به خاطر جانش فرار میکند و با خود پول را میبرد و زیلینسکی میگوید، من نمیروم، مهمات ارسال کنید. آنها [حکومت محمد اشرف غنی] برای هیچ چیزی نجنگیدند، برای هیچ کسی و یا هدفی."
پس از مسلط شدن مجدد طالبان بر افغانستان و خروج غنی از آن کشور، گزارشهایی نشر شد که گویا غنی با ۱۶۹ میلیون دالر از افغانستان فرار کرده است.
اما سرمفتش ویژۀ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در اگست ۲۰۲۲ با نشر گزارشی گفت که انتقال این مقدار پول با هیلیکوپترهای حامل آقای غنی و همراهانش غیر محتمل به نظر میرسد.
در گزارش سیگار آمده است که با درنظرداشت ماهیت شتابزدۀ خروج غنی و همراهانش و محدودیتهای عملیاتی طیارهها به ویژه ظرفیت وزن قابل حمل و اظهارات شاهدان "چیزی اندکی بیش از ۵۰۰ هزار دالر" پول نقد در هلیکوپترهای حامل رییس جمهور و همکارانش وجود داشته است.
محمد اشرف غنی نیز پس از خروج از افغانستان اتهامات وارده مبنی بر انتقال پول را رد کرد و گفت که حاضر به هرگونه تحقیقات مستقلانه در این مورد است.
غنی به تاریخ ۱۴ اگست ۲۰۲۲ درست یک سال پس از خروج وی از افغانستان در مصاحبهای با تلویزیون سیانان از تصمیم خود دفاع کرد و گفت که به خاطری کشورش را ترک کرد که طالبان نتوانند بار دیگر رییس جمهور افغانستان را تحقیر کنند.
محمد اشرف غنی در این مصاحبه گفت که هرگز از مرگ نترسیده و دلیل خروجش از افغانستان این بوده است که "به طالبان و حامیان آنان یکبار دیگر مسرت تحقیر کردن یک رییس جمهور افغانستان " را ندهد.
خانم کلنتن از توافقنامهٔ دوحه که سر آغاز فصل جدید رویدادها در افغانستان است، به عنوان یک توافق بد یاد کرد. کلنتن، نبود نفوذ امریکا، عدم حضور زنان در مذاکرات منتهی به این توافق و رهایی بیش از پنجهزار زندانی طالبان از محابس افغانستان بر بنیاد این توافق را به عنوان کاستیهای آن بر شمرد.
کلنتن نیز مانند مقامهای برحال دموکرات حکومت امریکا به شمول جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، بار ملامت وضعیت پیشآمده در افغانستان به دنبال خروج قوای امریکایی را به دوش حکومت دونالد ترمپ، رقیب پیشیناش افگند.
خانم کلنتن در پاسخ به سوالی که آیا خروج نیروهای بین المللی به رهبری ایالات متحده از افغانستان یک اشتباه بزرگ بود یا خیر، گفت: "اشتباه نبود؛ توافقی توسط حکومت ما صورت گرفته بود که ما بیرون شویم. و این توافق در فبروری ۲۰۲۰ صورت گرفته بود."
این مقام پیشین ایالات متحده در پاسخ به سوال دیگر که آیا توافق دوحه میان حکومت به رهبری دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا، و گروه طالبان یک توافق خوب بود یا خیر، گفت که "از جهات مختلف یک توافق خوب نبود."
در واکنش به این اظهارات کلنتن، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی رییس جمهور پیشین افغانستان، در یک رشته تویتها نوشته است که وزیر خارجهٔ پیشین ایالات متحده میداند "آنچه گفته است غیر واقعی است و مقایسه [غنی با زیلینسکی] غیر منصفانه است."
محب در یکی از تویتهای خود نوشته است که "ما بارها تا آخرین روزها خواهان تسلیحات و تواناییهای نظامی برای ادامهٔ مبارزه شدیم.'' او با استناد به گزارش سیگار همچنین نوشته است که انتقال پول توسط غنی یک اتهام ''باطل'' است.
این مقام پیشین حکومت افغانستان در پایان یکی از تویتهای خود نگاشته است که اظهارات خانم کلنتن " بی رحمانه و توهین آمیز" به زنان و مردان افغان است که برای اهدافی مبارزه کردند که شرکای افغانستان آنرا دور انداختند.