سازمان ملل متحد گزارشی تازه را در مورد حمله بر کارمندان و تسهیلات صحی در جریان شیوع کروناویروس در افغانستان نشر کرده که بیانگر اخلال و آسیبهای جدی به روند خدمات صحی در این کشور است.
دفتر هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) روز یکشنبه ۲۱ جون (اول سرطان) با نشر گزارشی، از حملات عمدی اخیر بر کارمندان و تسهیلات صحی در جریان شیوع کروناویروس در افغانستان اظهار نگرانی کرده است.
این گزارش که زیر نام "حملات بر مراکز صحی در جریان همه گیری کووید۱۹" تهیه شده، ۱۵ رویداد مسلحانه بر مراکز صحی را از ۱۱ مارچ تا ۲۳ می سال روان میلادی مستندسازی و نکوهش کرده است.
یوناما از این میان، هشت حملهٔ عمدی و دو حمله تصادفی را به طالبان و سه حملۀ عمدی را به نیروهای امنیتی افغان نسبت داده است و گفته است طالبان به گونهٔ متداوم کارمندان صحی را اختطاف میکنند.
دیبرا لاینز، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان و رییس یوناما گفته است: "زمانی که به یک پاسخگویی عاجل بشردوستانه برای حفاظت از جان همه مردم در افغانستان نیاز بود، طالبان و نیروهای امنیتی ملی افغان، هر دو اقدامات عمدی خشونتآمیز انجام دادند که خدمات صحی را تحت تاثیر قرار داد."
خانم لاینز تاکید کرده است که چنین اعمال نمیتواند توجیه شود و باید مصوونیت جانی غیرنظامیان در اولویت قرار داشته باشد.
ملل متحد تاکید کرده است که حمله بر شفاخانهها و کارمندان صحی جرایم جنگی پنداشته میشود.
یوناما خواهان توقف چنین حملات شده و از طرفهای درگیر جنگ در افغانستان خواسته که به منظور مبارزه با کروناویروس، به فراخوان سرمنشی ملل متحد برای آتش بس پاسخ مثبت بدهند.
پیش از این کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ از افزایش "حملات عمدی" بر مراکز صحی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که ادامه خشونت در این کشور میلیونها افغان را از خدمات صحی محروم خواهد کرد.
این نگرانیها پس از آن بیان میشود که سازمان داکتران بدون سرحد روز دوشنبه ۱۵ جون (۲۶ جوزا) طی یک اعلامیه از ختم فعالیتهای شان در ساحه دشت برچی خبر داد و دلیل این تصمیم را معلومنشدن عاملان یا انگیزه حمله بر زایشگاه دشتبرجی و اینکه حملات مشابه ممکن در آینده نیز تکرار شود، اعلام کرد.
در پی حمله ۱۲ ماه می برشفاخانه زایشگاه دست برچی یک قابله سازمان داکتران بدون سرحد، ۱۵ مادر، دو کودک و شش نفر دیگر کشته شدند.