پارلمان اتحادیۀ اروپا امروز ۱۲ دسمبر (۲۱ قوس) معتبرترین جایزۀ حقوق بشری -سخاروف- را به مهسا امینی تفویض کرد، دختری که مرگاش در بازداشت سبب تظاهرات گسترده در ایران شد.
قرار بود خانوادۀ مهسا امینی این جایزه را دریافت کنند، اما حکومت ایران پاسپورتهای آنان را مصادره کرده و از رفتن شان به فرانسه جلوگیری کرد.
این جایزه که ضمناً برای جنبش زن، زندگی و آزادی نیز در نظر گرفته شده است، تازه ترین پذیرایی بینالمللی از زنان ایران است که حکومت آن کشور را به چالش کشیدند.
دو روز پیش، نرگس محمدی، فعال حقوق زن و بشر ایرانی جایزۀ صلح نوبل را دریافت کرد.
محمدی که به دلیل مخالفت با حکومت ایران از سال ۲۰۲۱ به اینسو در زندان اوین به سر میبرد، اجازه نیافت در مراسم اعطای جایزهٔ صلح نوبل در ناروی حضور یابد و فرزندان او، علی و کیانا رحمانی، به نمایندگی از مادرشان این جایزه را دریافت کردند.
در یک پیامی که از جانب صالح نیکبخت، وکیل خانوادۀ امینی، خوانده شد، مژگان افتخاری، مادر مهسا امینی، گفت که در مخالفت با تمامی معیارهای بشری و حقوقی، به آنان اجازۀ اشتراک در این مراسم داده نشد.
او گفت که نام دخترش "رمز رهایی شد و رویای آزادی را از زادگاهش، کردستان، به تمام ایران و شرق میانه و جهان گسترانید."
مهسا امینی، دختر ۲۲ سالۀ کردی به تاریخ ۱۶ سپتمبر سال ۲۰۲۲ به اتهام بدحجابی از سوی پولیس گشت ارشاد ایران بازداشت شد و بازداشت پولیس جان باخت.
روبیرتا میتسولا، رییس پارلمان اروپا، گفت که این برخورد مقامات ایرانی نشان میدهد که مردم آن کشور همه روزه با چه مشکلاتی دست و گریبان اند.
او افزود: "بگذارید بگویم که شجاعت و مقاومت زنان ایران در مبارزه برای عدالت، آزادی و حقوق بشر متوقف نخواهد شد. صدای آنان خاموش شده نمیتواند، در حالی که اینجا نیستند، اما حضور آنان محسوس خواهد بود."
به نمایندگی از خانوادۀ مهسا امینی، افسون نجفی و مرسده شاهین کار، فعالان برجستۀ ایرانی، به جایزۀ مهسا را دریافت کردند.
افسون نجفی، خواهر حدیث نجفی، از کشتهشدگان اعتراضات سال ۱۴۰۱، و مرسده شاهینکار هم از آسیبدیدگان در جریان اعتراضات سال گذشته است.
مرسده شاهینکار در نشست خبری این مراسم، به نمایندگی از سوی "تمام زنان" ایران گفت که "جمهوری اسلامی نماینده مردم ایران نیست" و معترضان را "صدای مردم ایران" دانست.
گروه