ایالات متحدهٔ امریکا و اتحادیه اروپا از حکومت نظامی در نایجر خواستند که محمد بازوم، رییس جمهور برکنار شدهٔ آن کشور را به قدرت باز گرداند.
اردوی نایجر روز چهارشنبه ۲۶ جولای (چهارم اسد) در یک کودتای نظامی، بازوم را برکنار و قدرت را در دست گرفت.
انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، از آن چه که رهبری قوی جامعه اقتصادی کشورهای غرب افریقا برای "دفاع از نظم قانون اساسی در نایجر" خواند، استقبال کرد.
بلینکن گفت که ایالات متحده به درخواستها برای آزادی فوری بازوم و احیای دولت منتخب دموکراتیک در نایجر میپیوندد.
جوسیپ بوریل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۳۱ جولای (نهم اسد) در بیانیهای گفت که بازوم باید بدون تاخیر به قدرت بازگردد.
بوریل از اقدامات جامعه اقتصادی کشورهای غرب افریقا حمایت کرد که روز گذشته تحریمهایی را بر رهبران کودتا در نایجر اعمال کرد.
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ادعای کودتاچیان نایجر مبنی بر دخالت خارجی در امور داخلی آن کشور را رد کرده گفت که نظامیان نایجر به خاطر هرگونه حمله بر غیرنظامیان، کارمندان و تاسیسات دپلوماتیک مسوول خواهند بود.
جامعه اقتصادی کشورهای غرب افریقا به رهبران کودتای نایجر یک هفته مهلت داده است تا قدرت را به بازوم واگذار کنند یا با پیامدهای کودتا از جمله "استفاده از زور" مواجه شوند.
بریتانیا نیز تلاشها برای تضعیف دموکراسی در نایجر را محکوم کرده است.
با اینحال، رهبران کودتا در نایجر مدعی اند که کودتای هفتهٔ گذشته به خاطری صورت گرفت که به گفتهٔ آنان وضعیت امنیتی در نایجر رو به وخامت نهاده بود و حکومت برضد جهادی ها هیچ اقدامی نمیکرد.
حکومت نظامی نایجر شامگاه یکشنبه فرانسه را متهم کرد که قصد دارد عملیات آزادسازی بازوم را آغاز کند.
پیش از این، سازمان ملل متحد نیز خواستار رهایی فوری بازوم و اعادهٔ نظم و قانون در نایجر شده بود.
نایجر یک کشور محاط به خشکه در قارهٔ افریقا و یکی از فقیرترین و بی ثبات ترین کشورهای جهان است.
نایجر با چندین کودتا، کشوری کودتاخیز است که از زمان استقلال از فرانسه در سال ۱۹۶۰ شاهد بیثباتی بوده است. آخرین تلاش برای کودتا اندکی قبل از مراسم تحلیف رییس جمهور محمد بازوم در اپریل ۲۰۲۱ رخ داد.
علاوه بر چالشهای سیاسی، نایجر با شورشهای مداوم "تندروان اسلامگرا" نیز مواجه است که بر پیچیدگی اوضاع افزوده است.
گروه