لینک های دسترسی

Breaking News

دور دوم مذاکرات صلح و نگرانی از افزایش خشونت‌ها


قرار است مذاکرات صلح افغانستان تا دو روز دیگر در دوحه، پایتخت قطر آغاز شود، اما نگرانی‌ها مبنی بر افزایش خشونت‌ها بر خوشبینی‌های پیشرفت در مذاکرات صلح سایه افگنده است.

هیات مذاکره کنندهٔ جمهوری اسلامی افغانستان اعلام کرد که قرار است فردا چهارم جنوری (۱۵ جدی) عازم دوحه شوند و پس فردا دور دوم مذاکرات با گروه طالبان آغاز شود.

غلام فاروق مجروح، یک عضو هیات مذاکره‌کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان امروز یکشنبه سوم جنوری (۱۴ جدی) به صدای امریکا گفت: "در قسمت آجندا ما مشوره‌های مردم را گرفتیم که تا چه حد بتوانیم پیش بریم و تا چه حد با جانب مقابل انعطاف داشته باشیم."

هیات‌های مذاکره‌کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان در ۱۲ دسمبر ۲۰۲۰ (۲۲ قوس) با نشر اعلامیه‌ای مشترک از توقف مذاکرات صلح تا پنجم جنوری (۱۶ جدی) خبر دادند. دوجانب دلیل این وقفه را مشوره‌های بیشتر پیرامون اجندای مذاکرات صلح عنوان کردند.

نگرانی از افزایش خشونت‌ها

عبدالحفیظ منصور، عضو هیات مذاکره‌کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان دیروز گفت که گروه طالبان همزمان با آغاز دور بعدی مذاکرات صلح در قطر، خشونت‌ها را افزایش خواهد داد.

آقای منصور افزود: "این خطر، جداً وجود دارد که همزمان با گفتگوهای صلح جنگ‌ها تشدید شوند و طالبان سعی ‌می‌کنند که قضیه را به نفع خود یک‌سره کنند."

پیش از این، حکومت افغانستان نیز گفته بود که گروه طالبان برای امتیازگیری در مذاکرات صلح، خشونت‌ها را افزایش داده اند. اما گروه طالبان آنرا رد کرده است.

امرالله صالح، معاون اول رییس جمهوری افغانستان امروز یک بار دیگر گروه طالبان را به ترورهای هدفمند مقصر خواند؛ حملاتی که در این اواخر افزایش یافته است.

آقای صالح در صفحهٔ فیسبوک‌اش نوشته است: "ادعای طالبان مبنی بر دست نداشتن در ترورهای هدفمند که اکثر قربانی‌های آن ملکی‌ها و افراد با دانش جامعه است از اساس مسخره و بی اساس است."

افزون بر این، بر اساس معلومات وزارت دفاع افغانستان، گروه طالبان همین اکنون در ۲۰ ولایت با نیروهای امنیتی و دفاعی افغان درگیر جنگ اند.

فواد امان، معاون سخنگوی این وزارت روز یکشنبه سوم جنوری (۱۴ جدی) به صدای امریکا گفت که در هر ۲۴ ساعت گروه طالبان صد‌ها "حملۀ تروریستی" را انجام می‌دهند.

برخی از تحلیل‌گران افغان نیز به این باور اند که گروه طالبان برای کسب امتیاز بیشتر در مذاکرات صلح به خشونت‌ها متوسل می‌شوند.

عتیق‌الله امرخیل، کارشناس نظامی به صدای امریکا گفت که تشدید خشونت‌ها در دور گذشتۀ گفتگوهای صلح در قطر نشان داد که گروه طالبان می‌خواهند از راه جنگ به اهداف سیاسی شان برسند.

آقای امرخیل افزود: "آنان (طالبان) تا زمانی به خواست‌های شان پافشاری خواهند کرد که از نظر نظامی و جنگ، دولت افغانستان و مردم به این نتیجه برسند که بدون قبول کردن خواست‌های آنان، نه جنگ پایان ‌می‌یابد و نه صلح نتیجه خواهد داد."

دور بعدی مذاکرات صلح در حالی آغاز می‌شود که با وجود تاکید جامعهٔ جهانی بر کاهش خشونت و آتش‌بس در افغانستان، خشونت‌ها در این کشور همچنان در سطح بلند باقی مانده است.

در چند هفتۀ اخیر ترور‌های هدفمند که در آن خبرنگاران، فعالان مدنی، داکتران، علمای دین، مدافعان حقوق‌بشر و نظامیان افغان کشته شده اند، افزایش یافته است.

این در حالی است که جامعهٔ جهانی، کشورهای همسایه، ملل متحد و علمای دینی از گروه طالبان خواسته اند تا از خشونت‌ دست کشیده و آتش‌بس کنند.

XS
SM
MD
LG