جمهوری دموکراتیک کانکو روز جمعه ۱۳ سپتمبر (۲۳ سنبله) ۳۷ نفر از جمله سه امریکایی -کانگوتبار را به اتهام آنچه اردوی آن کشور آن را تلاشی برای کودتا خواند، به اعدام محکوم کرد.
در میان کسانیکه در محکمهٔ نظامی در کینشاسا، پایتخت کانگو، به اعدام محکوم شدند، یک بریتانیایی، یک بلجیمی و یک کانادایی هم شامل استند، که همه تبار کانگویی دارند.
فردی ایهوم، رییس محکمه، پس از محاکمه ۵۱ نفر که از اوایل ماه جون آغاز شد، گفت: "محکمه شدیدترین حکم را صادر میکند: مجازات اعدام."
محکمه گفت که ۱۴ متهم تبریه شدند و تحقیقات نشان داد که آنها "هیچ ارتباطی" با این رویدادها نداشته اند.
تمام محکومان به اعدام به جز از یک نفر، به اتهام شریک جرم، حمله و تروریزم مجرم شناخته شدند.
تلاش ادعایی برای کودتا در ساعات اولیه ۱۹ می زمانی که دهها مرد مسلح به خانه ویتال کامره، وزیر اقتصاد وقت که اکنون رییس مجلس ملی است، حمله کردند و دو پولیس محافظ او را کشتند.
در جریان کودتای ادعایی، مردان مسلح همچنین به ساختمانهای دولتی از جمله دفتر رییس جمهور حمله کردند.
اما بعداً سخنگوی اردوی کانگو در تلویزیون ملی اعلام کرد که نیروهای دفاعی و امنیتی "یک تلاش برای کودتا" را خنثا کردند.
سیلوین اکنگی، سخنگوی اردوی کانگو، گفت که توطیه کودتا توسط کریستین مالانگا، یک امریکایی- کانگوتبار، که توسط نیروهای امنیتی کشته شد، رهبری میشد.
سه امریکایی دیگر که محکوم به اعدام شده اند، مارسل ملانگا، پسر کریستین مالانگا، تایلر تامپسن ۲۲ ساله و بنجامین زلمن پولون ۳۶ ساله استند.
تامپسن به محکمه گفت که او مانند دو شهروند دیگر امریکایی "مجبور" به شرکت در کودتا شده بود. او افزود: "من مجبور شدم سلاح حمل کنم."
او افزود: "من به جمهوری دموکراتیک کانگو آمدم تا خانواده مارسل را که قبلاً هرگز ندیده بودم ملاقات کنم."
مارسل مالانگا گفت که پدرش "به ما گفته بود که اگر گوش نکنیم ما را می کشد" و زلمن گفت که او "ربوده شده" و " به زور" مجبور در شرکت در کودتا شده بود.
ماه گذشته، ایناسنت راجابو، سارنوال نظامی، از قضات خواست که همه متهمان را به جز یکی که طبق گزارش طبی از "اختلالات روانی" رنج می برد، به اعدام محکوم کنند.
در ماه مارچ، دولت کانگو از انتقادات سازمانهای حقوق بشری سرپیچی کرد و تعلیق مجازات اعدام را که از سال ۲۰۰۳ اجرایی شده بود، لغو کرد.
گروه