وزیر دفاع ایالات متحده گفته است که امریکا شاهد نشانههایی از علاقمندی عناصر طالبان به احتمال مذاکرات صلح با حکومت افغانستان است.
جیم متیس که در یک سفر از پیش اعلام نشده رهسپار افغانستان بود، پیش از رسیدن به کابل به خبرنگاران گفت "علاقمندیهایی را از جانب طالبان شاهد بوده ایم...برخی گروه های طالبان – گروه های کوچک – یا برای مذاکرات گام نهاده یا هم ابراز علاقمندی به مذاکره کرده اند".
آقای متیس پس ورود به کابل در دیدار با محمد اشرف غنی رئیسجمهوری و عبدالله عبدالله رئیس اجرائیۀ افغانستان در مورد مبارزه بر ضد دهشت افگنی در افغانستان و منطقه، مبارزه با مواد مخدر به ویژه مراکز پروسس و تولید آن و همچنان امنیت انتخابات افغانستان بحث و تبادل نظر کردند.
آقای غنی، بر اساس خبرنامۀ ریاست جمهوری افغانستان، گفت "استراتیژی ایالات متحدۀ امریکا در قبال آسیای جنوبی و افغانستان ماحول را تغییر داده و فرصت را مساعد ساخته است تا روی پروسۀ صلح تمرکز بیشتر صورت گیرد. به همین منظور، ما در کنفرانس پروسۀ کابل پیشنهاد همهجانبۀ صلح با طالبان و پیشنهاد مذاکرات دولت با دولت با پاکستان را پیشکش نمودیم."
آقای متیس گفته است که نه تنها ایالات متحدۀ امریکا بلکه تمام دنیا از پیشنهاد صلح افغانستان با طالبان و پیشنهاد مذاکرات دولت با دولت با پاکستان که در کنفرانس پروسۀ کابل مطرح شد، پشتیبانی میکند.
فراخوان صلح کابل از طالبان به مذاکرات بدون قید و شرط با طالبان ابراز آمادگی کرده و حتا به گفتۀ رئیس جمهوری غنی، حکومت وحدت ملی افغانستان حاضر است طالبان را به صفت گروه سیاسی به رسمیت بشناسد.
با اینحال، وزیر دفاع ایالات متحده گفته است که علاقمندی طالبان به این مفهوم نیست که آن گروه به صورت کل آمادۀ مذاکره است و چنین چیزی بسیار دور است.
ایالات متحده پیش از این نیز ابراز امیدواری کرده بود که برخی عناصر طالبان مایل و حاضر به گفتگو استند، اما هیچ تغییری در روند صلح افغانستان رونما نشد. اکنون، مشخص نیست که تلاشهای جدید چی تغییر مثبتی را در وضعیت رونما خواهد کرد.
دپلوماتهای غربی و مقامهای افغان گفته اند که تماسها و تلاشها به هدف زمینه سازی و مذاکره، کم از کم با برخی عناصر طالبان، ادامه دارد. اما تا کنون نه از شدت حملات طالبان کاسته شده است و نه هم آن گروه آشکارا به فراخوان صلح کابل علاقمندی نشان داده است.
آقای متیس در حالی از علاقمندی برخی عناصر طالبان به مذاکرات صلح خبر میدهد که قرار است در پایان ماه روان میلادی کنفرانس صلح افغانستان در شهر تاشکند اوزبیکستان برگزار شود، جاییکه شرکت کنندگان به احتمال زیاد خواستار گفتگوهای مستقیم میان تندروان طالب و حکومت افغانستان خواهند شد.
با اینهمه، به نظر میرسد که طالبان در نشست تاشکند حضور نداشته باشند، زیرا آن گروه حکومت افغانستان را نامشروع و دست نشانده خوانده و بر مذاکرات مستقیم با ایالات متحدۀ امریکا پافشاری دارد.
وزیر دفاع ایالات متحده در پاسخ به سوالی در این مورد گفت "ما می خواهیم که افغانها رهبری تلاشهای صلح را در دست داشته باشند."