هرچند بر اساس نتایج نشست چهارجانبه قرار بود، در هفتۀ اول ماه مارچ گفتگوهای مستقیم میان حکومت افغانستان و طالبان در اسلامآباد صورت بگیرد؛ اما این کار نشد و هنوز هم تاریخی برای این مذاکرات تعیین نشده است.
ولی محمداشرف غنی رئیس جمهور افغانستان امروز در نشست مشترک خبری با دبیرکل ناتو، گفت جنگ در افغانستان ابعاد بینالمللی و منطقهیی دارد که گفتگوهای صلح را مشکلتر ساخته است.
آقای غنی افزود که صلح خواست مردم است؛ اما نکته اساسی پایداری آن است و روند صلح حوصله استراتیژیک میخواهد.
او گفت "به حیث رئیس جمهور وظیفه اولم تطبیق قانون اساسی است، وظیفه دیگرم سرقوماندانی قوای مسلح افغانستان، باید برای بدترین حالت آماده باشیم و برای بهترین حالت پلانگذاری کنیم. حالا قبل از وقت است که بگوییم صلح نتیجه نداده است؛ زیرا هدف ما مبارزه نه؛ بلکه ثبات دایمی است."
رئیس جمهور غنی نشستهای چهارجانبه را یک قدم بزرگ خواند و گفت که در پی نتایج این نشستها، عوامل جنگ به وضاحت تعریف شد و کسانی که صلح طلب استند و آنهایی که خواهان جنگ استند، تفکیک گردیدند.
آقای غنی تأکید کرد همان طوری که در نشست چهارجانبه توافق شد، در برابر آنهایی که گفتگوهای صلح را قبول ندارند، از هر نیرو و ابزاری استفاده خواهد شد.
دبیرکل ناتو نیز از تلاشها برای گفتگوهای صلح استقبال کرد و پروسه صلح را کلید پیشرفت و مؤفقیت افغانستان خواند.
این اظهارات در حالی مطرح میگردد که بر اساس نظرسنجی تازۀ انستیتوت مطالعات استراتیژیک افغانستان، از میان ۱۵۴۰مصاحبهشونده، ۷۰ فیصد آنان به نتایج گفتگوهای صلح باور ندارند و این روند را ناکام میخوانند.
حمایت دوامدار ناتو
ینس ستولتنبرگ دبیر کل سازمان ناتو در این نشست خبری گفت که کشورهای عضو این سازمان در راستای حمایت آموزشی و مالی نیروهای امنیتی افغانستان به صورت دوامدار به کمکهایش ادامه میدهد.
او گفت که این کمکها برای پایداری نیروهای امنیتی افغانستان صورت میگیرد تا در درازمدت بتوانند گروههای تروریستی را در این کشور سرکوب کنند.
دبیرکل ناتو همچنان افزود که ۲۰۱۵ سال سختی بود، چون در این سال نظامیان افغان توانستند کاملاً مسؤولیت تأمین امنیت افغانستان را به دوش بگیرند، مسلکیبودن شان را ثابت بسازند و به تهدیدهای طالبان و سایر گروههای مسلح پاسخ دهند.
او گفت که افغانها تعهد و توانایی شان را نشان داده اند که میخواهند ثبات کشورشان را حفظ کنند و در مقابل تروریزم مبارزه کنند.
اما آقای ستولتنبرگ افزود "آینده آسان نخواهد بود، چالشهای جدیدی به میان خواهد آمد. اما پاسخ بهتر است برای چالشهای افغانستان این است که افغانها را قادر بسازیم که توانمند شوند. هدف باثباتی افغانستان است، بدون این که قوای بزرگی از کشورهای جهان بیاید. ما چالشها را ارزیابی میکنیم، انعطاف پذیر استیم؛ ماموریت غیرجنگی ما ادامه خواهد داشت ولی ما به جنگ بر نمیگردیم."
دبیر کل ناتو گفت که تصامیم بیشتر قرار است در نشست وارسا برای تدوام و چگونگی کمکهای کشورهای عضو این سازمان به افغانستان گرفته شود.
از سوی دیگر محمداشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گفت که نظامیان این کشور در سال ۲۰۱۵ میلادی توانستند مدیریت دفاعی سراسر افغانستان را به دوش بگیرند و هر سرباز افغان تعهد خود را برای ملت تثبیت کند.
او در مورد عملکرد نظامیان افغان گفت "با وجودیکه سال سخت بود و ما قربانیهای فراوان داشتیم، با عزت و اعتبار گفته میتوانیم که بقای دولت، قانون اساسی ما و ارزشهای ما را حفظ کردند."
آقای غنی افزود که نظامیان کشورش پابند به قانون اساسی و حقوق بشر اند و در بدترین شرایط آنها را حفظ کرده اند.
تأکید روی اصلاحات
دبیرکل ناتو گفت که این سازمان برای افغانستان پیام مهم و واضح دارد؛ آنهم اینکه اصلاحات را تطبیق کند و رهبری سیاسی کنونی که روی اصلاحات تمرکز کرده است، آن را ادامه دهد.
به باور ستولتنبرک ایجاد اصلاحات برای اعضای این سازمان کمک میکند تا بفهمند که در چه شرایطی به افغانستان کمک کنند.
او گفت "پیام واضح از رئیس جمهور آقای غنی و رئیس اجرائیه آقای عبدالله گرفتم این که اصلاحات را ادامه بدهیم، علیه فساد اداری مبارزه کنیم، نهادهای سیاسی مدرنتر بسازیم، اصلاحات انتخاباتی بیاید و از حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و اطفال محافظت شود. چیزی که ما میخواهیم این است که افغانستان به اصلاحات ادامه دهد، این تنها برای ناتو مهم نیست، بلکه برای افغانها نیز مهم میباشد."
دبیرکل ناتو افزود به هر اندازۀ که اصلاحات به میان آید، افغانستان حمایتهای سیاسی لازم را از کشورهای عضو ناتو با خود خواهد داشت.
محمداشرف غنی رئیس جمهور افغانستان نیز گفت که منازعۀ کنونی، منطقوی و جهانی است در جلوگیری از این منازعه، منافع کشورهای ناتو غیر ناتو است.
او گفت که افغانستان در چارچوب غیرنظامی با ناتو همکار است و متعهد است که به اصلاحات ادامه دهد.
به گفتۀ آقای غنی مردم افغانستان به هر شکلی که باشد، خواهان اصلاحات استند و آوردن اصلاحات بالای حکومت تحمیل نشده است.