لینک های دسترسی

Breaking News

گوتیرش پس از سقوط رژیم بشارالاسد خواهان وحدت در سوریه شد


انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد
انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد

منشی عمومی ملل متحد روز یکشنبه هشتم دسمبر (۱۸ قوس)‌ پس از آن خواهان آرامش و جلوگیری از خشونت در سوریه شد که بشارالاسد، رییس جمهور پیشین آن کشور،‌ فرار کرد و شورشیان، دمشق، پایتخت سوریه، را تصرف کردند.

انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد، با نشر اعلامیه‌ای گفته است: "پس از ۱۴ سال جنگ و سقوط رژیم دیکتاتوری، مردم سوریه حالا فرصت تاریخی برای ساختن آیندۀ با ثبات و صلح‌آمیز در دارند."

گوتیرش در ادامه گفته است: "آیندهٔ سوریه مربوط به سوری‌ها می‌شود که در مورد تصمیم بگیرند و نمایندۀ ویژه من در این عرصه با آنان کار خواهد کرد."

در همین حال،‌ گیر پدرسن، نمایندۀ ویژه سازمان ملل در سوریه، گفت که آن کشور در "لحظۀ سرنوشت‌ساز" از تاریخ خود قرار دارد و با آزمون های بزرگی مواجه است. او تاکید کرد که سوریه در دورهٔ انتقال قرار دارد و سوری‌ها باید از خونریزی اجتناب و وحدت خود را حفظ کنند.

پدرسن در دوحه، پایتخت قطر، به خبرنگاران گفت: "این فصل تاریک، زخم‌های عمیقی بر جا گذاشته است. اما امروز با امید محتاطانه، منتظر آغاز دوره‌ جدید هستیم –که در آن صلح، آشتی، عزت، و شمول همه سوری‌ها محقق شود."

گروه‌های متعدد ضد حکومت اسد، از جمله هیات تحریر شام، گروهی که در فرصت سازمان‌های تروریستی ملل متحد قرار دارد، به تاریخ ۲۷ نومبر پس از چندین سال برزگترین حملات شان را بر ضد رژیم اسد راه‌اندازی کردند.

این شورشیان در کمتر از یک هفته به دستاوردهای چشمگیری دست یافتند. آنان نخست شهر شمال غربی حلب را تصرف کردند و سپس شهر‌ها و روستاهای ولایت ادلب را تصرف کردند. به تعقیب آن،‌ به سمت شهر مرکزی حما و سپس حمص را نیز تصرف کردند.

شورشیان اواخر روز شنبه به سمت دمشق، پایتخت سوریه،‌ پایتخت آن کشور، رفتند و در نهایت اوایل صبح یکشنبه به وقت محلی، پایتخت را نیز تصرف کردند. بر اساس گزارش‌ها، اسد و خانواده‌اش قبل از رسیدن شورشیان به دمشق، پایتخت را ترک کردند. رسانه‌های روسیه از قول منابع کرملین گزارش دادند که اسد و خانواده‌اش به روسیه رسیده و مسکو برایش پناهندگی داده است.

پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی، سازمان ملل متحد همواره در تلاش بوده است تا این بحران به پایان برسد. قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت در سال ۲۰۱۵ نقشه راهی را برای روند تحت مالکیت و رهبری سوریه برای دستیابی به یک راه‌حل سیاسی ترسیم کرد، اما میانجی‌گری سال‌هاست که متوقف شده است.

رژیم اسد در سوریه در حالی سقوط کرده است که شرق میانه از قبل درگیر وضعیت پیچیده چون جنگ میان اسراییل و حماس در غزه و آتش‌بس شکنند میان حزب‌الله لبنان و اسراییل است.

در همین حال رهبران کشورهای مختلف جهان، در پی سقوط رژیم بشار الاسد در سوریه، خواستار اعادۀ ثبات، حفاظت از اقلیت‌ها و گفتمان سیاسی به هدف انتقال مسالمت آمیز قدرت برای جلوگیری از بروز هرج و مرج در آن کشور شده اند.

جنگ سوریه پس از آن در سال ۲۰۱۱ میلادی آغاز شد که حکومت بشارالاسد، رییس جمهور آن کشور، تظاهرات مسالمت‌آمیز ضد حکومتی را با خشونت سرکوب کرد. این جنگ نه تنها پای قدرت‌های خارجی، بلکه تندروان اسلام‌گرا را نیز به سوریه کشانید.

در جنگ داخلی سوریه که قدرت‌های خارجی را نیز به خود کشاند،‌ بیش از ۵۰۰ هزار نفر کشته شدند و میلیون‌ها نفر دیگر یا در داخل آن کشور آواره شده و یا مجبور به ترک کشور‌شان شده اند.
در تهیهٔ این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.

گروه

XS
SM
MD
LG