هنا نویمن یکی از اعضای پارلمان اروپا که اخیراً به افغانستان رفته است، در گفتگوی ویژه با صدای امریکا گفت که جامعه جهانی مجبور است در مورد کمکرسانی به مردم افغانستان و آموزش با طالبان صحبت کند، اما این تعامل به معنای به رسمیت شناختن طالبان نیست.
نویمن گفت که اتحادیه اروپا حتی در مورد به رسمیت شناختن طالبان فکر نمیکند. او افزود که در نشست دوحه، انتونیو گوتیرش، سرمنشی سازمان ملل متحد نیز به صراحت گفت که موضوع به رسمیت شناختن اکنون روی میز بحث نیست و به گفتۀ او موضوع به رسمیت شناختن هرگز مطرح نبود.
این قانونگذار اتحادیه اروپا تعامل با طالبان را بر اساس نیاز افغانها دانست و گفت: "اگر ما به عنوان جامعه جهانی میخواهیم به افغانستان کمکهای بشردوستانه بفرستیم، اگر میخواهیم پیام روشنی بدهیم که دختران باید به مکتب بروند، پس ما مجبوریم با طالبان گفتگو کنیم. با آنها تعامل داشته باشیم".
به گفتۀ نویمن، وضعیت زنان در افغانستان بسیار دشوار شده است. طوری که وقتی بیرون میروند اذیت میشوند، "چه بپوشند و چه نپوشند"، هر بار باید "توجیه کنند" که چرا سر کار میروند.
او گفت که به گونۀ مثال، کارمندان زن رسانه در افغانستان دیگر اجازه مصاحبه با مردان را ندارند و اجازه ندارند در کنفرانسهای خبری اشتراک کنند.
این نماینده پارلمان اروپا گفت که تعداد کارمندان زن رسانه در افغانستان که قبلاً ۲۸۰۰ نفر بود، اکنون به ۵۰۰ نفر کاهش یافته است. او افزود: "وقتی یک گزارش انتقادی از طالبان منتشر میشود، ریاست استخبارات (طالبان) خبرنگاران را فرامیخواند، آنها مرعوب و اذیت میشوند و برخی از آنها هنوز در زندان هستند".
با سقوط دولت جمهوریت و حاکمیت طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، فضا برای فعالیت رسانههای آزاد و آزادی بیان دگرگون شد. طالبان در نخستین روزهای حضورشان در کابل، به سراغ رسانهها رفته و بر اعمال محدودیتها و تغییر پالیسیهای نشراتی مطابق میل خود پرداختند.
طالبان در ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ بر افغانستان مسلط شدند و برخلاف تعهدات قبلی آن گروه که در مقایسه با حاکمیت قبلی شان بر افغانستان -بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ – رویکرد معتدلتری را در پیش خواهند گرفت، محدودیتهای فراوانی را بر فعالیت کاری و آموزشی زنان و دختران وضع کرده اند.
طالبان نه تنها زنان را از کار در دفاتر دولتی، سازمانهای غیرحکومتی و دفاتر ملل متحد، بلکه از رفتن به مکتب و پوهنتون نیز منع کرده اند. این گروه فقط دختران را تا صنف ششم اجازه رفتن به مکتب میدهند. علاوه بر آن، زنان از رفتن به پارکهای تفریحی، حمام عمومی و کلپهای ورزشی، نیز منع شده اند.
طالبان می گویند که بر اساس "شریعت اسلامی و فرهنگ افغانی" به زنان اجازه کار و تحصیل میدهند.
در این حال، بیش از ۲۰ ماه از حاکمیت این گروه در افغانستان میگذرد، تا کنون هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است، اما برخی از کشورهای منطقه به شمول ایران، پاکستان، چین، ترکمنستان، اوزبیکستان، روسیه دپلوماتهای این گروه را پذیرفته اند.