لینک های دسترسی

 
نشست امنیتی هرات گسترش فعالیت داعش و القاعده را در افغانستان به بحث گرفت
Breaking News

نشست امنیتی هرات گسترش فعالیت داعش و القاعده را در افغانستان به بحث گرفت


دوازدهمین کنفرانس امنیتی هرات در شهر مادرید، پایتخت اسپانیا برگزار شد
دوازدهمین کنفرانس امنیتی هرات در شهر مادرید، پایتخت اسپانیا برگزار شد

در ادامه کنفرانس امنیتی هرات در شهر مادرید، پایتخت اسپانیا، گسترش فعالیت‌های داعش و القاعده در افغانستان، نگرانی‌های جدیی را در میان شماری از شرکت کنندگان این نشست برانگیخته است.

رایان کراکر، سفیر پیشین ایالات متحده امریکا در افغانستان، می‌گوید که دهشت افگنی در افغانستان فعال بوده و نباید رژیم طالبان از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته شود.

کراکر گفت: "طالبان دوره دوم بدتر از دوره اول استند، زیرا آن‌ها با تجربه‌تر اند. فکر می‌کنم که جامعۀ بین المللی باید از افغان‌هایی که در این اتاق و جاهای دیگر در مخالفت با ایدیولوژی پوچ گرایانهٔ طالبان ایستاده اند، حمایت کند."

دوازدهمین کنفرانس امنیتی هرات، برای دو روز در شهر مادرید اسپانیا برگزار شده است. انستیتیوت مطالعات استراتیژیک افغانستان، که برگزارکننده این نشست است، می‌گوید که چگونگی وضعیت افغانستان و گذار از این وضعیت، میان شرکت کنندگان به بحث گرفته می‌شود.

تهدیدهای تروریستی در افغانستان، نقش دپلوماسی و تحریم‌ها، آینده زنان در سیاست، جایگاه دین در حکومتداری، و مسوولیت جامعه بین‌المللی در قبال بحران‌های انسانی و امنیتی افغانستان، از مسایلی دیگر مورد بحث در این نشست بود.

همزمان با این، چگونگی سیاست‌های طالبان از سوی آصف درانی، نماینده ویژه پیشین پاکستان در افغانستان نیز به شدت به باد انتقاد گرفته شد. این دپلومات پیشین پاکستانی، می‌گوید که طالبان واقعیت دایمی افغانستان نیستند.

درانی گفت: "آن‌ها مایل به مذاکره نیستند و از گفتگوها در مورد مسایل مهم طفره می روند. تحریک طالبان پاکستان نمونه‌ای از این وضعیت است. علاوه بر این، طالبان از مفهوم پشتونوالی سواستفاده می‌کنند، زیرا قاتلان نباید تحت قوانین پشتونوالی پناه داده شوند. این موضوع روابط میان پاکستان و رژیم طالبان را تیره کرده است. این یک نشانه خوبی نیست، اما درعین‌حال تجارت میان دو کشور هنوز ادامه دارد. "

رنگین دادفر سپنتا، رییس بورد مشورتی انستیتیوت مطالعات استراتیژیک افغانستان در این نشست گفت: "بدیهی است که تنها یک نیروی سیاسی ملموس که به یک واقعیت انکارناپذیر تبدیل شده باشد، می‌تواند توجه مردم افغانستان و جامعه بین‌المللی را جلب کند. ازاین‌رو، پیشنهاد می‌شود که مجمع ملی مردم افغانستان به‌طور قاطع و مشخص تاسیس شود."

سپنتا افزود: "این مجمع باید متشکل از مردان و زنان، و همچنین تمامی نیروهای سیاسی و اجتماعی‌ای باشد که به استقلال، آزادی و تمامیت ارضی افغانستان باور دارند. بنابراین، پیگیری همزمان صلح و مقاومت ضروری است، چراکه این دو مفهوم به‌طور گسترده‌ای پذیرفته شده‌اند. در نهایت، مبارزه مسالمت‌آمیز برای اهداف جهانی، جوهره ارزش‌های انسانی است."

در این میان، چگونگی برخورد طالبان با زنان در افغانستان نیز، در دوازدهمین دور نشست امنیتی هرات در مادرید، نگرانی های سختی را به همراه داشته است.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بست. علاوه بر این، طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران در دانشگاه‌ها و موسسات تحصیلات عالی را نیز ممنوع کردند.

با وصف انتقاد گسترده از رویکرد سختگیرانۀ طالبان بر زنان و دختران در افغانستان حتا از سوی شماری از چهره‌های ارشد حکومت این گروه و فراخوان برای تامین حق دسترسی آنان به آموزش، دروازه‌های دانشگاه‌ها و مکاتب به روی دختران و زنان افغان مسدود مانده است.

تقویت و گسترش فعالیت های داعش و القاعده در افغانستان، در حالی از مسایل جدی و بحث برانگیز در نشست امنیتی هرات در مادرید، بود که طالبان بار ها حضور و فعالیت این دو گروه را در افغانستان زیر حاکمیت شان رد کرده اند.

گفتگوهای امنیتی هرات، تا پیش از سقوط افغانستان به دست طالبان، در هرات برگزار می‌شد و اما در سه سال پسین در بیرون از کشور دوبار در تاجیکستان و اینبار هم در مادرید برگزار شده است.

گروه

XS
SM
MD
LG