حسین حقانی، سفیر پیشین پاکستان در ایالات متحده، می گوید امریکا باید سیاست متفاوت تری را در قبال افغانستان و پاکستان در پیش گیرد.
در نشستی که این هفته در انستیتیوت هدسن در واشنگتن زیر عنوان "پالیسی ایالات متحده و حکومتداری طالبان" برگزار شده بود، حقانی گفت که دورنمای یک کشور شکست خورده ۳۹ میلیون نفری در تقاطع شاهراه جنوب آسیا ، شرق میانه و آسیای مرکزی یک ایده خوبی نیست و باید نگرانی در مورد سرایت دهشت افگنی از افغانستان به آسیای مرکزی و پاکستان وجود داشته باشد.
او افزود: "پیشنهادات عمده سیاسی این است که ایالات متحده باید توجه بیشتر به افغانستان و پاکستان معطوف دارد. در عین زمان فراتر از وضع تعزیرات، در مورد پالیسی متفاوت تری فکر کند که با چی کسی روابط نزدیک داشته باشد و با چی کسی با خشونت رفتار کند".
حقانی به این باور است که افزایش خدمات بیش از حد امریکا در افغانستان و تلاش برای ایجاد تغییر یک اشتباه بود. او علاوه کرد که این اشتباه نباید منجر به اشتباه بزرگتر یعنی رهایی دوبارهٔ افغانستان گردد چون به گفتهٔ او، بار اول که امریکا افغانستان را ترک کرد منجر به حملات یازدهم سپتمبر شد.
درین نشست عادله راز، سفیر پیشین افغانستان در ایالات متحده، گفت که موضوع به رسمیت شناختن طالبان و وضع تعزیرات علیه رهبران طالبان باید منحیث ابزار چانه زنی برای وادار ساختن آنها به مذاکرات به کار برده شود.
عادله راز میگوید که کمک ها نباید به عنوان گروگان گفتگو تلقی شود، زیرا به گفتهٔ او، ۳۸ میلیون نفر در افغانستان در وضعیت وخیم اقتصادی قرار دارند و برای رژیم طالبان تغذیه شدن یا نشدن آنها اهمیتی ندارد.
خانم راز به طرق دیگری وضع قیودات بر طالبان اشاره کرد و گفت: "طرق دیگری که هنوز وجود دارد یکی به رسمیت شناختن حکومت طالبان و دوم تحریم افراد برجسته ای آنها می تواند به عنوان ابزار چانه زنی در مذاکره مورد استفاده قرار گیرد".
در واشنگتن، کارشناسان سیاست خارجی هنوز بحث می کنند که آیا ایالات متحده در خروج از افغانستان اشتباه کرده است یا خیر.
روند خروج ایتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده که به تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۲۱ آغاز شد، توام با هرج و مرج بود. آخرین نظامی امریکا به تاریخ ۳۰ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کرد.
جمهوریخواهان مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده ماه گذشته تحقیقاتی را در این مورد آغاز کردند.
با این حال، کارشناسان می گویند که خروج ایالات متحده از افغانستان به اعتبار امریکا لطمه وارد کرده و به نظر می رسد روسیه و چین را تشویق کرده است که تمایل ایالات متحده برای دفاع از متحدانش در سایر نقاط جهان را آزمایش کنند.