فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر از افزایش موارد کروناویروس در افغانستان ابراز نگرانی کرده و خواستار حمایت فوری از خدمات صحی در این کشور شده اند.
این نهادهای بینالمللی روز چهارشنبه ۲۳ فبروری (چهارم حوت) گفته اند که در حال حاضر، روند واکسیناسیون برای جلوگیری از موج تازۀ کروناویروس در این کشور بسیار به کندی پیش میرود، و هم اکنون این ویروس در تمام بخشهای این کشور در حال گسترش است.
در اعلامیۀ فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ آمده است: "تنها ۱۰ درصد مردم به گونۀ کامل واکسین شده اند. سیستم صحی شکنندۀ این کشور برای مقابله با افزایش عفونتهای بیماری کووید۱۹ پس از بستهشدن دهها مرکز صحی ویژه کووید۱۹ به دلیل کمبود دارو، لوازم ضروری طبی و کمبود بودجه برای پرداخت آب، برق و حقوق کارمندان صحی [نیاز به حمایتهای فوری] دارد."
به باور این فدراسیون موج تازۀ کرونایروس در این کشور، بار دیگر سیستم مراقبتهای صحی در افغانستان را با مشکل مواجه خواهد ساخت. این فدراسیون به نقل از سازمان جهانی صحت گفته است که تقریباً نصفی از نمونههای آزمایش شدۀ بیماری کووید۱۹ در این کشور مثبت اند.
بر اساس معلومات فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر از میان ۳۷ مرکز صحی ویژه کووید۱۹ در افغانستان، در حال حاضر، تنها ۱۰ مرکز آن در سراسر این کشور فعال مانده است.
مسوولان هلال احمر در کابل گفته اند که برای بهبود وضعیت و جلوگیری از فروپاشی نظام صحی در این کشور تلاش کرده و اقدامات جدی را نیز برای جلوگیری از گسترش شیوع کروناویروس در این کشور روی دست خواهند گرفت.
اخیراً وزارت صحت حکومت طالبان با ابراز نگرانی از افزایش واقعات مثبت کروناویروس در این کشور گفت که روزانه تا ۱۱هزار نفر واکسین کروناویروس را دریافت میکنند.
جاوید هژیر، سخنگوی این وزارت به تاریخ نهم فبروری (۲۰ دلو) به صدای امریکا گفت که در حال حاضر، ۳۷۷ مرکز واکسیناسیون در مرکز و ولایات فعال است که از این میان، ۱۶ مرکز آن در کابل فعالیت دارد.
آقای هژیر افزود که از آغاز تطبیق واکسین کووید۱۹ در این کشور، تا کنون بیش از هشت میلیون نفر واکسین دریافت کرده و تلاشها در این زمینه جریان دارد. او تاکید کرد با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، تاکنون ۳.۶ میلیون نفر واکسین شده اند.
افزایش واقعات سرخکان
همزمان با نگرانیها از شیوع موج تازۀ کرناویروس در افغانستان، فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ میگوید که بیماری سرخکان در میان کودکان در بخشهای این کشور نیز رو به افزایش است.
به گفتۀ فدراسیون صلیب سرخ با تشدید بحران صحی در این کشور، هزاران نفر در ماههای گذشته در افغانستان به بیماری سرخکان مبتلا شده و از این میان، این بیماری جان دهها نفر را گرفته است.
نسیفور مگندی، رییس هیات فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ برای افغانستان گفت: "شیوع بیماری سرخکان هشدار دهنده است، زیرا افغانستان در میانۀ یکی از بدترین خشکسالیها و بحرانهای غذایی در دهههای اخیر قرار دارد و کودکان را دچار سو تغذیه میکند."
صلیب سرخ همچنین گفته است که برای حمایت فوری از خدمات صحی در افغانستان بیش از ۶۵ میلیون فرانک سویس نیاز است و از جامعه جهانی خواسته که این مقدار پول را هرچه زودتر در اختیار جمعیت هلال احمر قرار دهد.
این در حالی است که هفته گذشته سازمان جهانی صحت (WHO) هشدار داد که افزایش سریع ابتلا به بیماری سرخکان در افغانستان حیات و صحت میلیونها کودک مصاب به سو تغذیه را تهدید میکند.
بر اساس معلومات این سازمان، از ماه جنوری سال ۲۰۲۱ تا ماه جنوری امسال، ۳۵هزار و ۳۰۰ واقعۀ مشکوک سرخکان و مرگ ۱۵۶ کودک در اثر ابتلا به این بیماری در افغانستان گزارش شده است. چیزی که نگرانی را بیشتر کرده است.
سازمان جهانی صحت همچنین از افزایش ۴۰ درصدی واقعات سرخکان در هفته اخیر ماه جنوری خبر داده و گفته است که میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در افغانستان اندک بوده است. با این وجود این سازمان هشدار داده است که ممکن شماری زیادی از کودکان در اثر بیماری سرخکان در هفتههای آینده تلف شوند.