یک محکمه در ایالت اترپردیش هند، روز چهارشنبه ۳۱ جنوری (۱۱ دلو)، با صدور حکم در مورد یکی از حساسترین اختلافات مذهبی هندوها و مسلمانان آن ایالت، به هندوها اجازه داد تا در داخل مسجد گیانواپی در این ایالت عبادت کنند.
مسجد گیانواپی در شهر واراناسی یا بنارس، یکی از چند مسجدی است که فعالان هندو که از سوی حزب بر سر اقتدار بهارتیا جنتا حمایت میشوند، از چند دهه به اینسو برای پس گرفتن آن از مسلمانان تلاش میکنند.
این مسجد در قرن ۱۷ توسط امپراتوری مغول در شهری اعمار شده است که برای هندوها، ارزش مذهبی بالایی دارد و آنان از سراسر هند برای سوزاندن اجساد عزیزان شان در کنار دریای گنگا، به این شهر میآیند.
بر اساس حکم محکمه، هندوهایی که باورمند اند این مسجد بر مخروبههای معبد شیوا، یکی از الهههای هندوها، اعمار شده است، میتوانند در زیر زمین ساختمان این مسجد، عبادت کنند.
این حکم، به مقامات محل دستور داده است که تا "هفت روز، ترتیبات لازم را" برای سهولت عبادت هندوها در این مسجد، مهیا کنند.
به نقل از گزارش رسانههای محلی هند، اداره باستان شناسی آن کشور در این ماه گفت که بررسی محل این مسجد، این مفکوره را تایید میکند که این محل در اصل جایگاه یک معبد بوده است.
گروههای راستگرای هندو مدعی اند که در زمان حکمروایی مغولها در هند، چندین مسجد در مکانهای اعمار شده است که ابتدا معبدهای باستانی هندوها در آن موقعیت داشت.
هفتۀ گذشته، نرندرا مودی، صدر اعظم هند معبد شیوا را در شهر آیودیا در هند افتتاح کرد، معبدی که بر مخروبههای مسجد بابری اعمار شده است.
مسجد بابری مربوط به قرن ۱۶ که قبلاً در این زمین وجود داشت، در سال ۱۹۹۲ از سوی تندروان هندو ویران شد، اقدامی که به خشونتهای گسترده میان هندوها و مسلمانان انجامید و بیش از دوهزار کشته برجا گذاشت. اکثر کشته شدگان مسلمانان بودند.
دعوای حقوقی دیرینه بر سر مسجد بابری در سال ۲۰۱۹ با حکم محکمه عالی هند خاتمه یافت و این محکمه اجازه داد تا معبد شیوا بر ویرانههای این مسجد اعمار شود.
حزب بهارتیا جنتای نرندرا مودی که از دوران حاکمیت مسلمانها بر هند تحت امپراطوری مغول، بنام دوران "بردگی" یاد میکنند، جاگزینی معبد رام را به جای مسجد بابری، به مثابۀ دستاوردی در زمینۀ تقویت حاکمیت هندوها در هند مینگرند که به گفتۀ آنان، در زمان حاکمیت مغولها و استعمار انگلیس تضعیف شده بود.
مودی که روز دوشنبه گذشته با لباس سنتی هندوها در مراسم گشایش معبد رام حضور یافته بود، در سخنرانی در این مراسم گفت: "الهۀ ما، رام، پس از چند قرن انتظار، از راه رسیده است." او افزود که این معبد که پس از "قربانیهای بیشمار" بنا شده است، گواهی بر ایستادگی هند در برابر "اندیشۀ بردگی و شکستن زنجیرهای بردگی" است.
صدر اعظم هند گفت که تاریخ ۲۲ جنوری ۲۰۲۴ – روز گشایش معبد رام – تنها یک تاریخ نه بلکه "طلوع عصر جدید" است.
از زمانیکه مودی در سال ۲۰۱۴ به قدرت رسید، برتری جویی هندوها در هند به سرعت رو به افزایش نهاده است و این موضوع باعث نگرانی روز افزون جمعیت ۲۱۰ میلیونی مسلمان هند در قبال آیندۀ شان شده است.
گروه