نرندرا مودی، صدر اعظم هند، روز دوشنبه ۲۲ جنوری (دوم دلو) معبدی را افتتاح کرد که بر مخروبههای مسجد تاریخی بابری در شهر ایودیا بنا شده است.
مسجد بابری مربوط به قرن ۱۶ که قبلاً در این زمین وجود داشت، در سال ۱۹۹۲ از سوی تندروان هندو ویران شد، اقدامی که به خشونتهای گسترده میان هندوها و مسلمانان انجامید و بیش از دوهزار کشته برجا گذاشت.
هندوها ادعا میکنند که در این ساحه نخست معبدی وجود داشت که در عصر حاکمیت مغلها بر هند، مسلمانان آن را تخریب کرده و به جای آن مسجد بنا کردند.
برخیها این اقدام مودی را به مثابۀ تلاش وی برای مبدل کردن هند از یک دموکراسی سیکولر به یک دولت هندو مینگرند که برتری هندوها در آن ارجحیت دارد.
حزب بهارتیا جنتای نرندرا مودی و دیگر گروههای ملیگرای هند، جاگزینی معبد رام را به جای مسجد بابری، به مثابۀ دستاوردی در زمینۀ تقویت حاکمیت هندوها در هند مینگرند که به گفتۀ آنان، در زمان حاکمیت مغولها و استعمار انگلیس تضعیف شده بود.
هرچند کار ساختمان این معبد نهایی نشده است، برخی منتقدان میگویند که مودی برای افتتاح آن شتابزده عمل کرده است تا در آستانۀ انتخابات سرتاسری هند، حمایت اکثریت هندو را کسب کرده باشد.
مودی روز دوشنبه با لباس سنتی هندوها در مراسم گشایش معبد حضور یافت، مراسمی که در آن نزدیک به ۷۵۰۰ نفر، به شمول متشبثین، سیاستمداران، چهرههای سینمای بالیوود و سایر شخصیتهای شناخته شدۀ هندی شرکت داشتند.
مودی در سخنرانی در این مراسم گفت: "الهۀ ما، رام، پس از چند قرن انتظار، از راه رسیده است." او افزود که این معبد که پس از "قربانیهای بیشمار" بنا شده است، گواهی بر ایستادگی هند در برابر "اندیشۀ بردگی و شکستن زنجیرهای بردگی" است. او گفت که تاریخ ۲۲ جنوری ۲۰۲۴ – روز گشایش معبد رام – تنها یک تاریخ نه بلکه "طلوع عصر جدید" است.
مراسم گشایش معبد رام در سرتاسر هند، به گونۀ زنده نمایش داده شده و دفاتر دولتی نیز برای نصف روز تعطیل بود. برخی سینماها این رویداد را به گونۀ زنده و رایگان نمایش دادند. در شماری از ایالتهای هند روز دوشنبه تعطیل عمومی بود. حتا بازارهای اسهام هند در این روز تعطیل بود. کم از کم ۲۰ هزار منسوب امنیتی برای تامین امنیت این مراسم توظیف شده بودند.
برخی منتقدان میگویند که این همه تدابیر برای گشایش معبد رام و حضور مودی در آن، به مثابۀ آغاز کارزار انتخاباتی مودی است که میخواهد برای سومین دور بر کرسی صدارت پرجمعیتترین دموکراسی جهان تکیه زند.
مقامهای هندی گفته اند که این معبد سه طبقهای پس از تکمیل شدن کار ساختمانی آن که حدود ۲۱۷ میلیون دالر هزینه بر میدارد، به روی زایرین باز شده و تخمین زده میشود که روزانه حدود ۱۰۰ هزار نفر از آن دیدن خواهند کرد.
وزارت خارجۀ پاکستان، رقیب دیرینۀ هند، با نشر اعلامیهای گفته است که اعمار معبد بر مخروبههای مسجد بابری به مثابۀ لکهای بر دموکراسی هند باقی خواهد ماند. در اعلامیه آمده است: "شمار فزایندۀ مساجد در هند با تهدید مشابه بیحرمتی و تخریب مواجه است."
پاکستان از جامعۀ بین المللی خواسته است تا اماکن و آبدات اسلامی را در هند از چنگ "گروههای افراطی" نجات داده و اطمینان حاصل کند که از حقوق اقلیتها در هند محافظت شود.
گروه