کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از سازمان ملل متحد خواسته است که با تعیین یک هیات حقیقتیاب، "جنایات علیه غیرنظامیان" در این کشور را بررسی کند.
این کمیسیون روز یکشنبه ۲۷ جون (ششم سرطان) با نشر اعلامیهای گفته است که نیاز است تا هرچه زودتر ترورهای هدفمند، حملات بر اقلیتهای قومی و مذهبی و نهادهای آموزشی در این کشور بررسی شود.
کمیسیون حقوقبشر گفته است که حکومت افغانستان باید از این خواست آنان حمایت کرده و در زمینه ایجاد هیات حقیقتیاب بینالمللی و بررسیها در این مورد همکاری کند.
این کمیسیون به مناسبت نخستین سالروز کشتهشدن فاطمه نتاشا خلیل و احمدجاوید فولاد، دو کارمند این کمیسیون، از عدم توجه نهادهای حکومتی برای شناسایی و پیگرد عاملان مرگ آنان، انتقاد کرده است.
این دو کارمند کمیسیون حقوق بشر افغانستان در ماه جون سال ۲۰۲۰ میلادی در اثر انفجار ماین تعبیۀ شده بر موتر حامل شان در شهر کابل کشته شدند.
در اعلامیه همچنین آمده است: "کمیسیون همزمان به دلیل رسیدگی نشدن به خواستهای دیگر درباره قتلهای هدفمند فعالان رسانهای، مدنی و مدافعان حقوقبشر از سوی نهادهای مسوول متاسف است. حکومت باید پاسخگو باشد و با رویه معافیت از مجازات مبارزه نتیجه بخش کند تا از حقوق بشری و شهروندی همه حفاظت همهجانبه شود."
این در حالی است که کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان سه روز پیش گفت که با شدتگرفتن نبردها در نقاط مختلف این کشور، تلفات غیرنظامیان نیز رو به افزایش نهاده است.
شکرالله مشکور، کمیشنر و سخنگوی این کمیسیون به صدای امریکا گفت که از هفتم تا ۲۶ جوزا ۱۴۴ غیر نظامی در رویدادهای امنیتی کشته و ۳۱۳ غیرنظامی دیگر زخمی شده اند.
آقای مشکور، گفتگو و مذاکرات را راه سازنده برای حل و فصل اختلافات موجود در افغانستان خواند و گفت که جنگ راه حل نیست.
پیش از این، میشل بچلیت، کمیشنر عالی ملل متحد در امور حقوق بشر نیز از افزایش خشونت و آسیبهای شدید به غیرنظامیان افغان ابراز نگرانی کرده بود.
خانم بچلیت گفته است که طی شش ماه از آغاز گفتگوها میان حکومت افغانستان و طالبان، تلفات غیرنظامیان در مقایسه با مدت مشابه یک سال قبل، ۴۱ درصد افزایش یافته است.