وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان میگوید که در یک روز، چهارهزار و ۱۳ پناهجوی افغان از ایران به افغانستان برگشته اند که از این میان، دوهزار و۹۷۳ نفر توسط حکومت ایران جبراً اخراج شده اند.
این وزارت ناوقت روز پنجشنبه ۲۱ اپریل (اول ثور) گفت که بسیاری این پناهجویان به گونۀ غیرقانونی به ایران رفته بودند که توسط پولیس آن کشور جمعآوری و دوباره به افغانستان انتقال داده شدند.
گزارشهای روزانۀ این وزارت نشان میدهد که از تاریخ ۲۳ تا ۲۹ حمل، به گونۀ اوسط روازنه ۲۰۰۰ مهاجر افغان از ایران به این کشور برگشته و یا اخراج شده اند.
وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان افزوده که در این مدت، هفتهزار و ۸۱۹ نفر از مرز ولایت نمیروز به افغانستان، جبراً و یا به گونۀ داوطلب برگشته اند.
گزارشهای روزانۀ این وزارت همچنین نشان میدهد در میان افرادیکه جبراً و یا به گونۀ داوطلب از ایران برگشته اند، زنان و کودکان نیز شامل اند.
آمار ارایه شد از سوی حکومت طالبان در خصوص عودت مهاجران افغان از ایران نشان میدهد که روند اخراج اجباری مهاجران افغان از ایران شدت گرفته است.
وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان گفته است که با شماری زیاد این مهاجران در زمان برگشت از سوی سازمان بینالمللی مهاجرت کمک صورت گرفته است.
وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان هفته گذشته گفته بود که در بیش از یک ماه گذشته، بیش از ۲۸هزار مهاجر افغان، عمدتاً به صورت جبری، از ایران به افغانستان برگردانده شده اند.
در چند هفتۀ اخیر، مواردی از بد رفتاری مسوولان و شهروندان عادی ایران با مهاجران افغان مقیم ایران در شبکههای اجتماعی بازتاب یافته است.
سروصداها در مورد بدرفتاری با مهاجران افغان پس از آن بالا گرفت که یک مهاجم که به گفتۀ مقامهای ایرانی اوزبیکتبار است، با چاقو بر سه روحانی ایرانی در صحن حرم امام رضا در شهر مشهد حمله کرد. یکی روحانی ایرانی در همان روز کشته و یک روحانی دیگر دو روز بعد جان سپرد. روحانی سوم زخمی و زیر درمان است.
شماری از شهروندان افغان میگویند که پس از حملۀ مشهد، هم اخراج اجباری مهاجران افغان مقیم ایران شدت گرفته و هم آزار و اذیت آنان از سوی شهروندان عادی ایران افزایش یافته است.
در پی این رویداد، وزارت خارجۀ ایران شارژدافیر افغانستان در تهران را احضار کرد و از حکومت طالبان خواستار وضاحت در مورد تظاهرات شد. تهران همچنین تاکید کرده بود که تامین امنیت سفارت و نمایندگی های دپلوماتیک ایران در افغانستان مسوولیت طالبان است.
به دنبال تنشهای اخیر میان حکومت طالبان و ایران، چهار روز پیش امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان، با حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجۀ ایران، درباره مشکلات عمومی مهاجران افغان مقیم آن کشور، رویدادهای اخیر، روابط دوجانبه، تامین امنیت نمایندگیهای دپلوماتیک و دپلوماتهای ایران در افغانستان، تجارت و برخی موضوعات دیگر صحبت کرد.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفت که قرار است هیاتی از افغانستان به زودی عازم ایران شود تا در مورد مسایل مربوط به مهاجرین و بازداشت شدگان افغان گفتگو کند.