لینک های دسترسی

Breaking News

عراقچی: ایران تحت 'ارعاب' مذاکره نمی‌کند


کنفرانس مطبوعاتی مشترک رافایل گروسی، رییس اداره بین المللی انرژی اتمی با محمد اسلامی، رییس اداره انرژی اتمی ایران در تهران
کنفرانس مطبوعاتی مشترک رافایل گروسی، رییس اداره بین المللی انرژی اتمی با محمد اسلامی، رییس اداره انرژی اتمی ایران در تهران

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز پنجشنبه ۱۴ نومبر (۲۴ عقرب)، ابراز داشت که ایران تحت "ارعاب" مذاکره نخواهد کرد. عراقچی این اظهارات را متعاقب مذاکراتی که چند هفته قبل از آغاز کار اداره دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب، با رییس اداره بین المللی انرژی اتمی داشت، ابراز کرد.

رافایل گروسی، رییس اداره بین المللی انرژی اتمی می‌گوید که دستیابی به "نتایج" در مذاکرات هسته‌‌یی با ایران برای جلوگیری از درگیری جدید در منطقه که از قبل با جنگ اسراییل علیه حماس در غزه و حزب‌ الله در لبنان شعله ‌ور شده است، حیاتی می‌باشد.

این سفر گروسی به تهران، فقط چند روز بعد از آن صورت می‌گیرد که اسراییل کاتز، وزیر دفاع اسراییل، ابراز داشت که ایران "بیشتر از هر زمان دیگری در معرض حملات به تاسیسات هسته‌یی خود قرار دارد" که به اسراییل "فرصت دستیابی به مهمترین هدف اش" را می‌دهد.

گروسی گفت که تاسیسات هسته‌ یی ایران "نباید مورد حمله قرار گیرد" اما انتظار میرود که ترمپ بعد از روی کار آمدن در ماه جنوری به اسراییل آزادی بسا بیشتری بدهد.

رییس اداره بین المللی انرژی اتمی، ملاقات اش را با عراقچی در شبکه ایکس "ضروری" توصیف کرد. عراقچی نیز در شبکه ایکس، این ملاقات را "مهم و صریح" خواند.

عراقچی افزود که ایران بر اساس "منافع ملی و حقوق مسلم" خود "مایل به مذاکره" است، اما "آماده مذاکره تحت فشار و ارعاب" نیست. او گفت که ایران موافقه کرده است تا با "شجاعت و حسن نیت" به پیش برود و "ایران هرگز میز مذاکره در مورد برنامه صلح آمیز هسته یی خود را ترک نکرده است".

گروسی در این سفر با محمد اسلامی، رییس اداره انرژی اتمی ایران نیز ملاقات کرد. اسلامی در یک کنفرانس خبری مشترک با گروسی ابراز داشت که ایران "اقدامات متقابل فوری" را علیه هرگونه تحریم از سوی هیات روسای اداره بین المللی انرژی اتمی اتخاذ خواهد کرد.

این دومین سفر گروسی به تهران در طول سال جاری میباشد و اولین سفر وی از زمان انتخاب مجدد دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب، در ایالات متحده است.

ترمپ در دوره اول ریاست جمهوری اش از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ در قصر سفیدُ سیاستی را به نام "فشار حداکثر" روی دست گرفت که تحریم های اقتصادی گسترده ایالات متحده را که تحت توافق سال ۲۰۱۵ بر ایران حذف شده بود، دوباره انفاذ نمود.

در واکنش به این تصمیم، ایران به عقب نشینی تدریجی از تعهداتش در این پیمان، آغاز کرد. طبق این پیمان، ایران از غنی سازی یورانیوم از سطح بالاتر از ۳.۶۵ فیصد منع شده بود.

اداره بین‌المللی انرژی اتمی میگوید که ایران ذخایر یورانیوم غنی شده خود را تا ۶۰ درصد افزایش داده است که باعث به صدا درآوردن زنگ خطر بین ‌المللی گردیده است زیرا این غنی سازی به ۹۰ فیصد غنی سازی مورد نیاز برای ساخت کلاهک هسته یی نزدیک است.

ایران، دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده را مسول این بن بست میداند. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی حکومت ایران، به روز چهارشنبه ابراز داشت که "کسی که از توافق خارج شد، ایران نبود بلکه امریکا بود."

گروسی به روز سه شنبه در مصاحبه یی با خبرگزاری فرنس پرس ابراز داشت که یافتن راه حال های دیپلوماتیک ضروری است. او افزود که ایران اکنون سلاح هسته یی ندارد ولی مقدار زیادی یورانیوم غنی شده دارد که در نهایت میتواند از آن برای ساخت سلاح استفاده کند.

گروسی در اواخر روز پنجشنبه با مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران نیز ملاقات کرد.

ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران به نقل از پزشکیان نگاشته که به گروسی گفته است: "ما همان‌گونه که پیشتر و به طور مکرر حُسن نیت خود را ثابت کرده‌ایم، آمادگی خود را برای همکاری و همگرایی با این نهاد بین‌المللی به منظور رفع ابهامات و شبهات ادعایی درباره فعالیت صلح آمیز هسته‌ای کشورمان اعلام می‌کنیم، گرچه امروز دنیا نیز به این باور رسیده که ایران اسلامی به‌دنبال صلح و امنیت در جهان است."

این سفر گروسی در حالی صورت میگیرد که تمام کوشش ها برای نجات پیمان هسته یی ایران با جهان، تاکنون ناکام مانده است.

گروسی مکررا از ایران خواهان همکاری بیشتر در این عرصه شده است. در سالیان اخیر، ایران تمام آلات نظارتی را بر برنامه های هسته یی اش خاموش کرده است و مانع بازدید مفتشین سازمان بین المللی انرژی اتمی از این ساحات شده است.

وزیر خارجۀ ایران به روز چهارشنبه در مورد سفر گروسی، گفت که مشکلات و اختلافات در مورد چگونگی همکاری وجود دارد، اما ابراز امیدواری کرد که در جریان سفر گروسی دو طرف "بتوانند در مورد بعضی از اختلافاتی که وجود دارد و چگونگی همکاری در آینده" به توافق برسند.

گروه

XS
SM
MD
LG