یک هفته پس از پیروزی دونالد ترمپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، دپلومات ارشد ایران روز چهارشنبه ۱۳ نومبر (۲۳ عقرب) گفت که مجراهای ارتباطی با ایالات متحده هنوز هم باز است.
عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران در حاشیه نشست هفتهوار کابینه به خبرنگاران گفت: "کانالهای تماس بین ما و امریکاییها همچنان وجود دارد."
او در پاسخ به پرسشی در مورد مدیریت تنش با امریکا افزود: "این سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران است که ما اختلافاتی را با امریکا داریم که بسیار اصولی و مبنایی است. ممکن است حل شدنی نباشد، اما باید مدیریت کنیم تا هزینههاو تنشها کاهش پیدا کند. این کاری است که همیشه انجام میدهیم."
این در حالی است که عراقچی ماه گذشته گفته بود که زمینه برای مذاکرات غیرمستقیم اتمی با امریکا وجود ندارد.
وزیر خارجه ایران به تاریخ ۱۴ اکتوبر در جریان یک سفر به عمان گفت: "ما هیچ زمینهای برای این مذاکرات نمیبینیم، تا زمانیکه ما بتوانیم از بحران کنونی عبور کنیم."
عمان از مدتها به اینسو بین ایران و ایالات متحده میانجیگری کرده است. ایالات متحده روابط خود را با ایران پس از انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ که منجر به برکناری محمد رضا پهلوی، شاه مورد حمایت غرب شد، قطع کرد.
اظهارات این دپلومات ارشد ایران در واقع تایید صحبتهای روز سه شنبه رییس جمهور ایران است که گفته بود تهران نمیتواند تعامل با ایالات متحده را نادیده بگیرد و نیاز دارد که تعاملات خود را مدیریت کند.
خبرگزاری دولتی ایران از قول پزشکیان نگاشته که گفته است: "به نظرم حتا در رابطه با امریکا نیز ما چه بخواهیم و چه نخواهیم بالاخره در عرصه منطقهای و بینالمللی با این کشور مواجهه خواهیم داشت و بهتر است این عرصه را خودمان مدیریت کنیم."
ایران که در معرض تحریمهای شدید بین المللی قرار داشت، در سال ۲۰۱۵ توافق هستهای را با گروه ۵+۱ مشتمل از پنج عضو دایمی شورای امنیت ملل متحد -ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین – به اضافهٔ آلمان امضا کرد. بر اساس این توافق، ایران متعهد شد تا برنامهٔ غنی سازی یورانیم خود را کاهش بدهد، در عوض، تعزیرات اقتصادی علیه ایران لغو شد.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، در دور نخست تصدی ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۸، امریکا را از توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران بیرون کرد و به عنوان اعمال "فشار حد اکثر" تحریمهای فلج کنندهٔ اقتصادی را بر ایران از سرگرفت.
مقامات ایرانی این اظهارات را حالی بیان کرده اند که قرار است رافایل گروسی، رییس ادارهٔ بینالمللی انرژی اتمی، بعد از ظهر روز چهارشنبه به تهران سفر کند تا با مقامهای ایرانی در مورد برنامه هستهای این کشور گفتگو کند.
عراقچی روز چهارشنبه در مورد سفر گروسی گفت: "روحیه آقای گروسی در صحبتهایی که دوستان ما در ویانا با ایشان داشتند، روحیه مثبتی است. ما هم امیدوار هستیم که با این روحیه مثبت بتوانیم یک مسیر جدیدی برای همکاری بین ایران و آژانس باز کنیم."
وزیر خارجۀ ایران گفت که مشکلات و اختلافات در مورد چگونگی همکاری وجود دارد، اما ابراز امیدواری کرد که در جریان سفر گروسی دو طرف "بتوانند در مورد بعضی از اختلافاتی که وجود دارد و چگونگی همکاری در آینده به توافق برسند."
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.
گروه